Sist lørdag startet venner av Monica Eriksen opp en innsamlingsaksjon for at Eriksen skal få en spesiell type kreftbehandling i Tyskland.

Dette er en behandling som ikke gis i Norge.

På onsdag passerte inntektene hele 85.000 kroner. Dette er mer enn hva Eriksen trenger til første konsultasjon.

– Jeg har så lyst å si tusen takk men det holder ikke. Det folk har gjort for meg er helt fantastisk, sier 40-åringen fra Lyngseidet.

På Facebook

Det var venninne gjennom 19 år, Peggy Halvorsen som først i gangsatte aksjonen på Facebook.

– Når Monica fortalte meg at hun ikke får offentlig støtte til denne behandlingen tenkte jeg at dette blir for galt. Jeg var sikker på at Lyngensamfunnet ville hjelpe, og prøvde derfor på Facebook. Der har informasjonen spredt seg fort, noe som er uvurdelig i en slik sammenheng, forteller Halvorsen.

Hun sier venninna i starten var litt flau for å få gjennomført innsamlingsaksjonen.

– Men siden dette handler om å berge liv lot hun meg sette i gang. Vi er rett og slett overveldet over hvor mye penger som er kommet inn, sier hun.

Prioriterer ungene

Det hele startet for sju år siden. Da trodde leger ved UNN at Eriksen hadde hatt slag, siden hun hadde høy væskeansamling, hodepine og blødninger i hodet.

Etter tre-fire dager på UNN ble det oppdaget hva hun egentlig hadde. En svulst foran i venstre hjernestamme.

– I etterkant ble det prøvd mye forskjellig på UNN. Men hodepinen vedvarte. Etter omkring tre år ville jeg prøve et annet sykehus og andre kirurger. Jeg søkte da selv etter time hos Rikshospitalet, forteller hun.

I 2012 og 2013 ble hun operert. Etter hver operasjon var hun i elendig form.

– De kan minske på svulsten, men aldri få den vekk. Jeg har tenkt på operasjon nummer tre, men det er ikke noe jeg vil gjøre.  Det har vært tøft for barna, hver gang jeg har vært på sykehus og man ikke har visst fortsettelsen, forteller hun.

Kan bli frisk

Da hun for fire uker siden fikk høre om universitetsklinikken i Heidelberg tok hun umiddelbart kontakt via fastlegen. Dagen etter fikk hun svar.

Leger i Tyskland tror at sjansen hennes for å bli kvitt svulsten er på mellom 80 - 90 prosent. Dette ved hjelp av verdens største dreibare strålekanon kalt ”Gantry”.

– Mine tre unger har nå fått et kjempehåp. Det er helt uvirkelig at det skjer, de smiler hele tiden. Jeg kjemper det jeg kan for dem, sier hun.

Eriksen vet ikke hva som vil  skje etter første konsultasjon i Tyskland.

– Det får jeg ta når den tid kommer, sier hun.

Halvorsen sier de allerede har planlagt neste fase.

– Vi regner med at hun får positive svar til videre behandling i Tyskland, og har derfor allerede holdt av en helg i slutten av oktober. Da blir det  marked og diverse annet der hele lokalsamfunnet deltar, forteller hun.

- Få opp øynene

Eriksen er veldig klar på at sykehusene i Norge ikke har noe skyld i at hun ikke får den behandlingen hun trenger. Hun mener sykehusene har gjort det de kunne.

– Det er politikerne som nå må få opp øynene. Når det finnes andre muligheter i andre land må man få pengene til å prøve.

– Det er Helseetaten Norge som gjør feil. Og det er ikke bare meg som sliter, det er mange andre, avslutter hun.