Likevel glemmer seks av ti nordmenn å rengjøre dem hvert år.

– Det er lett å glemme å rense takrennene fordi de henger så høyt oppe. I tillegg synes mange det er en møkkajobb. For å unngå skader på huset, bør de rengjøres minst én gang i året, sier innkjøpssjef Pål Strømberg i Jernia.

42 prosent av huseierne sier de renser takrennene hvert år. 24 prosent gjør det annethvert år og 12 prosent hvert femte. 22 prosent oppgir at de aldri renser takrennene.

Det går fram av en undersøkelse YouGov har gjort for Jernia.

– Dersom man ikke fjerner barnåler, løv og smuss fra takrennene, kan det dannes en propp som tetter igjen nedløpsrøret. Når vinteren kommer, fryser vannet og røret sprekker, sier seniorrådgiver Johan Gåsbak i Sintef Byggforsk.

Å skifte et ødelagt takrennesystem er kostbart, men det kan bli mange ganger dyrere dersom du ikke gjør det med én gang.

– Vannet som pipler ut fra en ødelagt takrenne eller et nedløp, vil etter hvert trenge inn i husveggen og forårsake vannskader. Det kan ende med at hele veggen må byttes ut. Da forsvinner tusenlappene fort, sier Gåsbak.

Enkelt men risikabelt

Om høsten faller løvet, og derfor er dette den tiden du bør rengjøre takrennene.

– Du trenger en stige og et par gummihansker. Skyv løv og møkk bort til den ene enden av renna. Stigen flytter du bare etter. Til slutt bruker du en liten spade til å vippe alt ut av takrenna, sier Pål Strømberg i Jernia.

Selv om jobben er ukomplisert, kan den være farlig dersom man ikke tar forholdsregler.

– Hvert år skjer uhell der folk ramler ned. Stigen har lett for å skli sidelengs. Derfor er det viktig å bruke en god stige som står støtt, sier Strømberg.

En tryggere metode

Dersom du ikke ønsker å begi deg opp i høyden, har det nå kommet utstyr som lar deg gjøre jobben med bena godt plantet på bakken.

– Nå kan man få kjøpt en takrennerenser med et fire meter langt teleskopskaft. Du kommer til i takrennene uten å måtte gå opp på taket eller stå vaklende på en stige, sier Strømberg.

På enden av skaftet sitter to hoder, en skrape og en kost.

Det gjør at du kan både skrape vekk gjengrodd mose og koste bort løv og barnåler.

– Dette er et enkelt produkt som alle klarer å bruke. Det gjør jobben både enklere og tryggere, sier Strømberg.

Det finnes også rengjøringssett for høytrykksspylere, beregnet for takrenner.

Da kan man også stå nede på bakken å spyle takrennene rene derfra.