I løpet av de siste tre-fire årene har stadig flere mosjonister fulgt det langrennsløpere og orienteringsløpere hele tiden har gjort, nemlig funnet veien ut i terrenget hvor det løpes både i skog og på fjellet.

I Europa kalles det ”trail running ”når man løperseg etter skogstier og ”skyrunning” når mange- og bratte høydemeter skal forseres opp mot nærmeste fjelltopp.

– Trenden har virkelig nådd til Norge, og man ser at salget av terrengløpesko er i ferd med å eksplodere her til lands, forteller Karl Gunnar Skjønsfjell.

Reisaværingen som er mest kjent som skitrener i Troms, importerer sko fra den britiske produsenten Inov8 til Norge, og har opplevd en formidabel etterspørsel etter terrengløpesko i landets sportskjeder.

– Og på et marked hvor vi var nærmest alene for noen år siden, så har alle de store sportsmerkene begynt å levere terrengsko, tilføyer han.

Stor forskjell

En terrengløpesko har helt andre egenskaper enn en tradisjonell løpesko, hvor skoa er betydelig mye mykere i sålen.

– I terrenget er hvert steg unikt, og da må skoa gi etter for underlaget, opplyser Skjønsfjell , og  tilføyer at i motsatt tilfelle er det ankel som må gi etter, noe som kan resultere i overtåkk og verste fall alvorlige ankelskade.

I tillegg kan han fortelle at terrengløpesko er laget for å tåle mer, og har en mindre mellomsåle, eller ”hældropp,” noe som gir betydelig bedre kontakt med underlaget. Dette på bekostning på god støtdemping.

– Til forskjell fra tradisjonelle joggesko, er kontakt mot underlag er viktigere enn god støtdemping, forklarer Skjønsfjell.

God treningseffekt

Skjønsfjell er glad for at terrengløping er i ferd med å nå en større gruppe av mosjonister, og kan ikke se annen treningsform som gir bedre allsidig treningseffekt.

– Foruten om kondisjon, gir terrengløping god koordinasjon, spenst, styrke og balanse. I tillegg sitter man igjen med en solid porsjon naturopplevelse, forteller Skjønsfjell.