Turmarsjen opp Skardalen går inn dalen til en nylig restaurert gamme som var sentral under evakueringen i 1944. I tillegg vil turgåerne få servert historier fra området fortalt av lokale kjentfolk, samt en god kaffekopp kokt over bålet ved gammen

– Turmarsjen blir den siste av i alt 18 marsjer vi har hatt denne sesongen. I tillegg har vi en årlig romjulsmarsj som blir annonsert senere, sier Øysten Pettersen fra turmarsjsamarbeidet mellom idrettslagene i Indre Kåfjord og Manndalen.

Hal’dimarsjen

Turmarsjene i regi av IKIL/MUIL har sine faste deltakere, og hvor deltakelsen har ligget rundt 20 aktive turgåere. Best besøkt ble Skaidimarsjen til Baalsrudhula i Manndalen hvor over 100 store og små turgåere deltok.

– I år gjorde vi også en test av den tradisjonsrike Heal’dimarsjen , etter at den har vært borte i 10 år, forteller Pettersen. Ifølge han ble det en fantastisk tur i et strålende sommervær på vidda.

Hal’dimarsjen følger den gamle ruta mellom Guolas i Kåfjordfjellene til Keinovuopio i Nord-Sverige, en marsj på over to dager som var en populær turmarsj som IKIL arrangerte første gang i 1984.

– Det er en tur som krever en del som arrangør, men vi vurderer å sette den opp også fra neste år, opplyser Pettersen.

Sosial trimtur

Turmarsjene er ifølge Pettersen en ypperlig mulighet for folk å komme seg ut, både med tanke på naturopplevelser og ikke minst for bedre helse.

– I tillegg er det mer sosialt å kunne gå sammen med andre, mener han, og er klar over at mange går trimtur alene til en av de mange trimbøkene idrettslagene drifter.

Pettersen påpeker at turmarsjene er lavterskeltilbud, hvor det ikke er tidtaking eller andre krav enn at du fullfører turen ut i fra egne forutsetninger.