I et brev datert 26.august til rådmann og ordfører i Kåfjord, skriver brødrene Olaf Bergheim og Haldor Gundersen som flertallseierne av naboeiendommen en klage på saksgangen rundt en fritidseiendom ved Skattvoll i Kåfjorddalen. De stiller spørsmål hvorvidt saksbehandlingen i kommunen skal følge lover og forskrifter, eller baseres på kjennskap, smiger eller påvirket av andre forhold.

Til avisa ønsker ikke noen av flertallseierne av naboeiendommen å gi noen ytterligere kommentar til saka, men slår tydelig fast at ulovligheter tydeligvis lønner seg i Kåfjord.

Uten tillatelse

De skriver at Kåfjord kommune ved flere anledninger har konkludert med ulovlig bygging da det ble reist et uthus på naboeiendommen i 2012. Først uten nabovarsel eller byggesøknad/godkjenning og i ettertid også det faktum at uthuset er kun 0,5 meter fra nabogrensen. Dette har naboene levert skriftlig klage på, og gitt utrykk for de ulovligheter som er gjort gjennom flere brev til kommunen.

Men på tross av dette har saksbehandler i Kåfjord kommune gitt byggetillatelse i ettertid, selv om naboene har kommet med innsigelser hvor ulovlighetene blir trukket fram. I tillegg skal det være gitt byggetillatelse på usannheter og ifølge brevskriverne på tvilsom grunnlag.

Bygningsmyndighetene er også av den oppfatning at overtredelsene er forsettlig eller uaktsom fordi det var kjent/eller burde være kjent at tilbygg er  søknadspliktig og at bygg nærmere nabogrense enn 4 meter må ha særskilt godkjenning.

I brevet skriver naboeierne at da byggingen av annekset var i gang, prøvde de å stanse byggingen uten at dette ble imøtekommet. De påpekte overfor byggherren  at annekset er mindre enn fire meter fra nabogrensen, og at dette vil forringe naboenes eiendom med tanke på fremtidig utnyttelse. De påpeker brudd på bestemmelser i Plan- og bygningsloven som skal ivareta naboer sine interesser.

Videre skrives det at annekset heller ikke er et uthus, men bygget i boligstandard som to separate soverom som de mener er en utvidelse av hytta.

– Med byggherrens tiltak har han respektløst ikke bare brutt Plan- og bygningsloven. Han har også forbrutt seg mot Naboloven og Sameieloven, skriver de i sitt brev til rådmannen.

Klager

Naboene  retter gjennom brevet også krass kritikk rundt saksbehandlingen når Kåfjord kommune skal behandle klagen, hvor det i saksutredningen blir brukt en påstått enighet mellom partene, en enighet som  de skriver ikke eksisterer. Ifølge de er kompromissløsningen som de la frem, og som byggherren avslo, brukt av saksbehandler for å kunne godkjenne byggingen.

– Saksbehandler tar i tillegg stilling til at det ikke er aktuelt med andre hytter i området, skriver de i brevet.

De påpeker at en hyttebygging på deres eiendom kan være aktuell, og synes da det er merkelig at kommunen forskutterer noe annet før eventuell en reguleringssøknad fra de foreligger.

- Skal ikke lønne seg

Rådmann i Kåfjord, Einar Pedersen, er tydelig på ulovlig bygging aldri skal lønne seg, og sier at de har sendt varsel om overtredelsesgebyr.

I følge Pedersen var byggingen allerede sluttført da kommunen ble kjent med saka.

– Og det hører med til saka at før kommunen ble kjent med forholdene, har det vært kontakt mellom byggherren og naboene, sier han.

Ifølge Pedersen er det nå fattet et vedtak om godkjenning av byggingen, på tross av det ikke forelå byggesøknad og nabovarsel da arbeidet ble gjort. Derimot er det gitt forhåndsvarsel om overtredelsesgebyr, da byggingen allerede var oppført når kommunen ble kjent med saka..

Ifølge rådmannen vurderes tilsvarende ulovligheter fra sak til sak, og i dette konkrete tilfellet er det bestemt å fatte et lovlig vedtak med melding om gebyr. I andre tilfeller kan det være snakk om krav om riving.

– Hver sak er unik, og man må hele tiden se omstendighetene opp i mot regelverket, påpeker Pedersen.

Rådmann beklager at saksbehandlingen har tatt tid.

Når det gjelder svar til de berørte naboene, påpeker Pedersen at var på det siste brevet er underveis.