I år var det Kirkens Nødhjelp som ble tildelt NRKs årlige TV-aksjon.

Temaet er "Vann forandrer alt" og målsetningen er å skaffe varig tilgang til rent vann for over én million mennesker i kriserammede områder.

I den anledning ble bandet fra Kåfjord forespurt om å produsere ei låt som kunne være på å løfte frem det veldedige formålet.

- Det var et strålende oppdrag å få. Da de spurte oss sa vi ja rimelig umiddelbart. Mange flotte artister har vært før oss, og vi er veldig stolte av å være med og kunne bidra på den måten vi kan aller best, forteller Halvard Rundberg i Violet Road.

Bevisst låtvalg

Låta de har skrevet har fått navnet "People of the Sun".

Selve aksjonen sparkes ikke i gang før 19. oktober, men allerede nå kan du høre låta på blant annet iTunes.

Selv om årets tema er alvorlig, har bandet satt sammen en låt som er munter og oppløftende.

- Vi er jo sånn som vi er, ler han og forteller at de ble kontaktet nettopp på grunn Violet Roads muntre framtoning.

- Det er helt bevisst fra alle parter. De hadde et ønske om en litt mer "oppe" låt enn tidligere og tenkte videre at det kanskje hadde vært interessant å spørre oss, sier Rundberg.

Han forteller at låta handler om at vi alle lever under samme sol.

- Og selv om det er veldig mange triste ting som skjer i verden, kan det av og til hjelpe å gi litt positivitet og trøkk, i det minste for å inspirere litt, sier han.

Stor betydning

Mangel på friskt vann er kanskje ikke noe nordmenn flest kan relatere til.

Rundberg har likevel troen på at folk kommer til å gi så det monner når aksjonen går i gang.

- Vann er en utrolig kilde ut av fattigdom, ut av nød - og tilgang til rent vann betyr mye. Det de har ekstra fokus på i år er at det veldig ofte er jenter som må gå langt og bære dette vannet. Det er for mange en skummel ferd der de kan bli overfalt. Tiden kunne de også brukt på skole. Sånn er realiteten i veldig mange land, og det tror jeg veldig mange i Norge ser alvoret i, sier han.

- På den måten er en stor felles dugnad som TV-aksjonen briljant. Det er bare 200 kroner som skal til for å gi en person i disse landene tilgang til vann resten av livet, fortsetter han.

Ambassadører

Kåfjord er en av fire kommuner i landet, plukket ut til å være med på det NRK har kalt for "Kommunekampen" under årets TV-aksjon.

I tillegg til å ha årets låt, er også Violet Road ambassadører for sin hjemkommune.

I likhet med Violet Road, stiller Jenny Skavlan for bydelen Stovner i Oslo, Haddy N'jie for Os, og Jan Petter Saltvedt for Namsos.

For å skape litt ekstra blest om TV-aksjonen i forkant, går bandet på scenen i kultursenteret i Olderdalen den 8. oktober. Med seg har de en hel produksjonsstab fra NRK.

Stiller du opp med en 200-kroneseddel, kan du i tillegg få en liten bonus på toppen av å støtte en god sak.

- Vi må jo få litt ekstra trøkk rundt dette og vi kommer til å gjøre et lite stunt i forkant av det som skal skje på kultursenteret, sier han.

Violet Road skal nemlig sammen med et lite knippe publikum, klemme seg inn i Kåfjord kommunes egen "kulturambassade" Box Home.

- Her gjelder det bare for folk å møte tidlig opp, ler han.