Tirsdag la det internasjonale havforskningsrådet  - ICES - frem sine kvoteråd for 2015 for norsk vårgytende sild, makrell og kolmule.

I rådet anbefaler havforskerne å kutte kvotene på nvg-sild med 135.000 tonn. Dette er en reduksjon på 32 prosent.

- Vi skulle gjerne sett at det kom nye sterke årsklasser inn i fisket. NVG-silda har i mange år vært viktig råstoff for industrien i Norge, spesielt for anleggene i nord. Sildekvotene har blitt redusert kraftig siden 2010, og nedgangen i kvoterådet for neste års fiske er dessverre ikke overraskende, sier fagsjef i FHL, Kyrre Dale, i en pressemelding.

Makrell

Også for makrell innebærer kvoterådet en reduksjon fra inneværende år, samtidig som bestandssituasjonen fortsatt er sterk.

- Bestandsutviklingen til makrellen har vært positiv, og bestanden er ansvarlig forvaltet, til tross for uenighetene mellom EU, Norge, Færøyene, Island og Grønland. Vi forventer at det kan høstes rikt av makrellen også fremover, og avtalen mellom Norge, EU og Færøyene har gitt større forutsigbarhet i forvaltningen av makrellen. Kvoten for 2015 bør settes høyere enn anbefalingen fra ICES, sier Dale.

Rådet er basert på den eksisterende forvaltningsplanen. Det pågår nå en revisjon av denne, og ICES kan komme med en nytt råd dersom partene blir enige om en ny forvaltningsplan. Føre-var grensen i kvoterådet er på 1 054 000 tonn.

Kolmule

Også når det gjelder kolmule tilrår ICES mindre fiske i 2015. Det anbefalte uttaket i 2015 er basert på en svært lav fiskedødelighet som ligger langt under føre-var-grensen, og partene er enige om å revidere den gamle forvaltningsplanen.

- Kyststatene ble for 2014 enige om å fravike den gamle forvaltningsplanen, og hvis fiskedødeligheten som ble avtalt for 2014 videreføres også til neste år vil kvoten trolig bli på omtrent samme nivå. Dette vil være trygt innenfor bærekraftige rammer, sier Kyrre Dale.