Det er matfriminutt på Skibotn skole, og på gangen sitter 10. klassingene Marlene Varvik, Maiken Mathisen og Marie Larsen foran en salgsbod fylt med juice og melkeprodukter. De tilbyr sultne elever og lærere noe sunnere drikke til matpakken.

– Inntektene går til vår klassetur, forteller de tre ungdommene.

Sunnere alternativ

Hver dag gjennom hele skoleåret skal elevene sitte ved salgsboden i matfriminuttet for å selge juice og yogurt, og foruten om sårt tiltrengte inntekter til klasseturen, ser ungdommene at dette også er et sunnere alternativ enn foreksempel brus og annet sukkerholdig drikke.

Og i følge jentene er kundene svært fornøyd med både tilbud og sortiment, det både store og små kunder.

Alle skal med

Til våren skal 11 ungdommer fra årets avgangsklasse i Skibotn på skoletur, og planen er ifølge jentene Alicante, Spania.

– Og vi har jobbet siden 1. klasse for få penger nok til turen, opplyser jentene. Gjennom årene har det gått i alt fra lotteri til salg av toalettpapir.

For jentene er det viktig å poengtere at alle elevene skal være med, og at klasseturen ikke skal finansieres gjennom stor grad av foreldrebetaling.

- Om foreldrene må betale flere tusen kroner kan gjøre at noen ikke blir med, sier de med tidligere medieoppslag fra Alta friskt i minnet.