Levin Mikkelsen i Kåfjorddalen er en av de som åpner dørene for publikum.

Gården hans er den nordligste i landet og eneste gården igjen i Troms og Finnmark.

Norske pelsdyrbønder har lenge jobbet med økt åpenhet i næringen.

- Folk får mye feilinformasjon fra aktivister og vi synes de går fram på en usaklig måte. Denne gangen skal vi gå skikkelig til verks og vi ønsker at folk skal komme å se oss, hvordan vi har det, og vise åpenhet og ærlighet, sier han.

Mikkelsen forteller at gården hans følger strenge krav i henhold til dyrevernsloven.

Lite kjent

En veterinær besøker jevnlig gården hans og Mattilsynet har et årlig besøk.

- Gården sertifiseres i tillegg hvert 3. år hvor det sjekkes at alt er i henhold til kravene. Det har fungert veldig bra og jeg har ingen problemer med lovverket, sier han.

Det siste året har både politikere og motstandere av næringen vært på besøk på norske pelsdyrgårder - men tilbudet er fortsatt lite kjent for mange.

Mikkelsen har invitert både ordførerne i regionen og bondeorganisasjonen, men her er det fritt frem også for alle andre som har interesse.

- Jeg håper at folk kommer innom, og støtter opp om den lille næringen som er igjen, sier han.

Fem løfter

Over 100 gårder over hele landet deltar med arrangementer i ulike størrelser.

– Vi gjør en ekstra innsats for å skape oppmerksomhet rundt muligheten til å besøke en pelsdyrgård. Vi ønsker at alle skal vite at de når som helst kan ta kontakt for å komme på besøk, forteller Guri Wormdahl, informasjonssjef i Norges Pelsdyralslag.

Norges Pelsdyralslag, som er næringsorganisasjonen for norske pelsdyrbønder, har nylig innført besøkstelefoner i alle åtte regioner.

Dersom man ikke har mulighet til å besøke en pelsdyrgård denne helgen, kan man ta kontakt med sin region for å avtale besøk ved en passende anledning.

– Om det er en annen gård du gjerne skulle besøkt - bare spør, så avtaler vi et tidspunkt som passer for besøk, opplyser Wormdahl.

Pelsdyrnæringen benytter også anledningen til å lansere fem løfter.

Løftene representerer verdiene som norske pelsdyrbønder skal jobbe etter.