– Den største utfordringa vi har er jerv, sier leder John Karlsen i Rovviltnemnda i Troms og Finnmark.

Regionen skal ha 10 ynglinger, slik at det blir rundt 60 jerv totalt. I dag ligger man på omkring det dobbelte.

– Vi har store problemer med å komme ned på den bestanden vi skal ha, understreker Karlsen.

Må effektiviseres

Han forteller at man i utgangspunktet skal prøve å ta ut rovdyrene med vanlig jakt, som i jervens tilfelle foregår fra 10. september til 15. januar. Det skal da tas ut 48 jerv totalt i Troms og Finnmark, men av erfaring vet de at dette ikke er realistisk. Dette på grunn av strenge regler for båsjakt.

– Båsjakta forlanger to kontroller i døgnet. Det er ikke lov å bruke verken scooter eller kamera, man må fysisk besøke den. Derfor er det få som driver med dette, sier han.

Det er satt i gang ekstraordinære tiltak de siste årene, og etter jakttida har Statens Naturoppsyn gått inn og gjort blant annet hiuttak. Men selv etter dette klarer man ikke komme ned på bestanden man skal ha.

23. oktober skal derfor rovviltnemnda møtes og diskutere hva man skal gjøre videre. Også Miljødirektoratet skal delta over telefon.

– Rovviltnemnda kan bare bestemme kvota i jakttida - etter dette mister vi all makt og myndighet, sier Karlsen.

Han mener man må bli mer effektive, og sette i gang tiltak allerede i jaktperioden.

– Da tror jeg vi kan ha en sjans å få ned bestanden. Den eneste måten er å sette i gang ekstraordinære tiltak og være mer effektiv mens jakta pågår.

Ørneutfordring

En annen utfordring man har i regionen er ørn. Næringa har mistet både sau og reinkalver til kongeørna, men siden ørn er fredet i Norge er det lite man kan gjøre med saken.

Nå venter man imidlertid på en melding fra klima- og miljøministeren angående ørna.

– Slik lovverket er i dag er det lite man kan gjøre, sier Karlsen.

Når det gjelder gaupe og bjørn ligger bestanden omentrent der den skal være. Det skal være 10 ynglinger av gaupe og 6 av bjørn. For sistnevnte er det kun en i Troms, og fem i Finnmark.

– Og ulv skal vi ikke ha i det hele tatt i Nord-Norge. Vi har heller ikke fått melding om ulv i den seneste tid.

John Karlsen Foto: Yngve Nilssen