Gjensidige gjennomfører hvert år en samfunnsundersøkelse som tar opp relevante tema med tanke på forikringer. Årets undersøkelse viser at svært mange tar sjanser med alkohol og legemidler sammen med bilkjøring.

Troms kommer godt ut

22 prosent av bilførerne i Troms svarer at de tror de har kjørt med ulovlig promille. Det er en klar overvekt av menn, 40 prosent, mens 21 prosent av kvinnene svarer det samme.

Sammenligner vi oss med nabofylkene så svarer 31 prosent i Nordland og 34 prosent i Finnmark det samme, mens landsgjennomsnittet ligger på 31 prosent.

- 1 av 10 svarer at de har kjørt bil selv om de har tatt legemidler som har advarsel mot bilkjøring, forteller informasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Tar sjanser

Alkohol, narkotika og trafikkfarlige legemidler er årsak til nesten halvparten av alle dødsulykkene i trafikken i Norge.

- Det er mye fokus på veistandarden i Norge, men det aller viktigste for trafikksikkerheten vil uansett være føreren bak rattet. At rus er et problem i trafikken er vi klar over, men resultatet setter en støkk i oss. At så mange tar sjanser med bilkjøring kombinert med alkohol eller legemidler er svært urovekkende, sier Eklo.

Om du forårsaker ulykker i påvirker tilstand vil du få problemer med forsikringen. Avslag på erstatning som følge av narkotikabruk forekommer oftere, og utgjør sammen med medisinbruk halvparten av sakene der kjøring i påvirket tilstand fører til avkortning i forsikringserstatningen. Den andre halvparten skyldes kjøring i alkoholpåvirket tilstand.

Slik påvirkes kroppen

Sosial og Helsedirektoratet har laget en oversikt over hvordan kroppen påvirkes av alkohol.

  • 0,2: Øyets evne til å fokusere hurtig og omstille seg fra lys til mørke reduseres. Evnen til å gjøre kompliserte oppgaver svekkes, du blir anspent og litt varm.

  • 0,5: Evnen til å oppfatte situasjonen og reagere presist begynner å reduseres. Hemningene begynner å forsvinne.

  • 0,8: Nedsatt koordinasjonsevne og økt reaksjonstid. Hukommelse og kritisk sans svekkes.

  • 1,0: Oppmerksomhet og konsentrasjonsevne er svekket, begynnende tretthet, nedsatt balanse og bevegelsesevne. De fleste slutter å drikke på dette tidspunktet.

  • 1,5: Nedsatt bevegelsesevne, sløret tale. Man er full.

  • 2,0: Forgiftningssymptomer, ingen selvkontroll. Talevansker. Mange ser dobbelt.

  • 3,0: Ikke kontroll på urinblære, fare for bevisstløshet. Opplever ikke hva som skjer.

  • 3,5- 4,0: Bevisstløshet inntreffer. Redusert åndedrett. Stor fare for hjernelammelse og død.

  • 4,0: Få overlever så høy promille.