Nordreisa kommune har de siste årene fakturert for lave beløp for opphold for beboere på pleie- og omsorgshjem. Dermed har flere eldre og pårørende mottatt regninger som skal å dekke summen som de ikke har blitt belastet for tidligere.

Regningene har også kommet lenge etter at personen som har bodd på instirusjon har gått bort. Dermed har barn eller barnebarn mottar regningen.

- Har vært sløve

Ruth Eili Ruud anslår at beløpene som blir innkrevd fra beboerne ligger på rundt 7000 kroner til 50 000 kroner. Etter det Framtid i Nord erfarer har enkelte mottatt regninger på 400 000 kroner for å dekke etterslepet, men kommunen har ettergitt 375 000 kroner av dette.

- Her har kommunen gjort en feil. Kommunen er forpliktet til å gå gjennom dette hvert år og kontrollere. Her har de vært sløve og så tar de et raid. Det virker ikke som individet står så høyt, sier Ruud.

Ruud har selv en gammel far som bor på institusjon i Nordreisa kommune.

- En påkjenning

Ruud trekker fram tre aspekter i denne saken.

- Det ene går på det moralske og etiske i å sende krav til etterlatte. Dette gjelder folk som er døde. Pårørende har fått regninger to år etter at den gamle har gått bort. Det er utrolig sårt og vondt, sier Ruud.

Det andre aspektet er hvordan dette er for de eldre som mottar regningene.

- Det er en påkjenning for de gamle. De har levd i god tro om at de har gjort riktig, så mottar de plutselig en stor sum de må betale, sier hun.

Videre trekker hun fram at Nordreisa kommune er en ROBEK-kommune. Kommunen har ikke råd til å servere dessert eller kjeks til kaffen de som bor på pleie-og omsorgshjem.

- Så ser vi at de som forvalter i kommunen ikke har kompetanse. Kommunen har ettergitt massevis av penger. Hvor mye har kommunen tapt på dette? Det kunne hende at de gamle faktisk kunne fått kjeks til ettermiddagskaffen, sier Ruud.