Odd Solberg må som en av fire private grunneiere likevel vente i 25 år før avkastning kan utbetales. Lyngen kommune er den største grunneieren.

Kraftverket, som ligger midt mellom Lyngseidet og Svensby, var i prøvedrift fra tidlig i september før det i forrige uke ble offisielt åpnet av ordføreren i Lyngen. Kraftverket utnytter et fall på 109 meter. Prosjektutvikler Halvar Tesdal i Småkraft AS opplyser at anlegget i et mildere år vil produsere 5,7GWh.

Ble dyrere

Odd Solberg har fulgt planlegging og gjennomføring tett siden oppstarten 2007. I en tidligere fase ble grunneierne forespeilet å kunne dele på 270.000 kroner i årlig utbytte.

- Kraftverket ble dyrere enn først antatt. Dermed blir det ikke avkastning før om 25 år. Forklaringen på dette er at flytting av anlegget medførte tap av åtte fallmeter, noe som medfører mindre produksjon. Det viste seg at det ikke var fjell i bunnen av dammen. Dermed måtte bunnen støypes, sier Solberg.

Gunstig smelting

Småkraftverket kom på 26,4 millioner kroner. Det første budsjettet var seks millioner lavere.

- Lærdommen må være at utbyggerne må være mer kritisk til sine kalkulasjoner.

I et normalår rent klimatisk kan produksjonen foregå i 7-8 måneder. For tida er det en begrenset produksjon i kraftverket.

- Det mest gunstige er at smeltingen på våren skjer over tid. Kraftverket har ikke magasin for lagring av vannet, forteller Odd Solberg.

Troms Kraft kjøper strømmen som produseres i Tyttebærelva Kraftverk.

Demningen ligger drøyt 100 meter over havet. Foto: Odd Solberg