En del er allerede fortalt om den rollen Storfjord hadde under 2. verdenskrig, og noen har også blitt gjort kjent med de grufulle hendelsene rundt «dødsleiren» i Norddalen hvor 160 lik ble funnet etter at freden kom til landet.

– Men historiene har vært spredt og lite oversiktlig, sier journalist og forfatter Tore Figenschau til Framtid i Nord.

Og nettopp dette var utgangspunktet for boka som Signaldalingen kommer med i neste uke. 212 sider med lokal krigshistorie, hvorav 2 kapitler ført med egen penn

– Resten er skrevet av personer med inngående kjennskap til krigshistorien, tilføyer han.

Rystende historier

Figenschau kan fortelle at en del av kildematerialet er unikt, spesielt det som undersøkelseskommisjonen fra 1945 avdekket rundt fangeleiren «Mallnitz» i Nordalen, Kitdalen.

– Rapporten forteller om noen av de mest grusomme handlingene som ble gjort på norsk jord under krigen, hendelser som for de fleste ikke har blitt kjent før i de seneste årene, forteller Figenschau.

Våren 1945 ble det funnet 143 lik i massegraver ved fangeleiren i Kitdalen, og funnene ga tydelige indikasjoner på umenneskelige forhold.

– I 1986 ble ytterligere 16 lik funnet av det norske forsvaret i forbindelse med utbyggingen av Frøy-linjen, fortsetter Figenschau.

Men også de rystende historien om bygningen av Bollmansveien i Skibotn, og Storfjord som tyskernes siste skanse mot den røde arme er sentral i boka, sammen med historier om et folk som levde av å være grenseloser for flykninger under krigen.

Jubileumsår

Forfatteren og redaktøren bak boka har fått bidrag fra sentrale kilder, og Figenschau trekker frem tidligere toppsjef i Brigade Nord-Norge, Hjalmar Lunde, Finn Fossum fra Forsvarsmuseet, lokalhistoriker Oddvard Ørnebakk og Michael Stokke fra Narviksenteret.

Egentlig skulle Figenschau ha kommet ut med boka i fjor, men på grunn av mye arbeidspress i forbindelse med andre prosjekter, ser forfatteren at 70 årsmarkeringa for evakueringen er et passende tid for lanseringa.

– Selv om det ikke var tilsiktet, tilføyer han.

Journalisten fra Signaldalen gir ut boka «Mord, mytterier og krigsforbrytelser» på eget forlag, og 1000 eksemplarer vil i løpet av neste uke finne veien til bokhandlerne.

Dette blir Figenschau sin andre bokutgivelse.