Onsdag kunne Nina Einevoll Strøm i Kiilgårdens Venner slippe jubelen løs. Da hadde kommunestyret i Skjervøy, mot to stemmer, sagt ja til å bruke 1,27 millioner kroner på å ruste opp den gamle handelsgården i sentrum av Skjervøy.

– Nå er Kiilgården reddet, slår Einevoll Strøm fast.

– Allerede før jul kan arbeidet med å reparere og utbedre gården utvendig starte opp.

Flerbrukshus

Hun ser for seg at Kiilgården kan bli et kulturelt flerbrukshus.

– Den kan settes i sammenheng med både Kulturhuset og Hotellet. Man kan bruke den til utstillinger, mindre konserter og møter.

Nina Einevoll Strøm, som til daglig er leder for Nord-Troms Museum, ser også for seg at gården kan romme ulike bedrifter.

– Museet er interessert i å flytte inn igjen. Og jeg tror nok at også andre kan tenke seg å leie kontorer der.

Engasjement

I oktober holdt Kiilgårdens Venner et åpent møte. Der ønsket man å få tilbakemeldinger fra folket på Skjervøy om hva de mener Kiilgården skal brukes til.

– Det var 15-20 mennesker som møtte opp, forteller Nina Einevoll Strøm.

– De aller fleste var personer involvert i kulturlivet eller som har hatt tilknytning til gården. For eksempel benyttet jo husflidslaget deler av loftet i en årrekke til sine møter og til produksjon.

Pilotprosjekt

Kiilgården har også blitt plukket ut som et av fire bygg som skal fungere som pilot for det fylkeskommunale prosjektet, ”Rom for Kultur”.

– Det skjer svært mye som er både spennende og bra for Kiilgården.

Kiilgården ble stengt av brannvesenet i 2010 som en følge av en rekke branntekniske mangler. Bygget har siden stått tomt fram til kommunen, som eier gården, i fjor vedtok å ta opp igjen forsøket med å revitalisere gården.

Pusser opp

Onsdag vedtok kommunestyret å ta opp et lån på 1,27 millioner kroner.

– Det er tenkt at driften av gården skal dekke inn dette lånet, sier kultur- og undervisningssjef i Skjervøy, Arild Torbergsen.

I tillegg til dette lånet er kommunen bevilget til sammen 1,7 millioner kroner i ulike tilskudd.