– Vi har to store sektorer i Nordreisa - oppvekst og helse. Helse har årlig fått økte rammer, mens oppvekst har måtte kutte og kutte. Vi har rett og slett sett at vi er nødt til å skjerme oppvekst - vi kan ikke ta mer derfra, sier rådmann i Nordreisa kommune Anne-Marie Gaino.

At oppvekst skjermes kommer også på grunn av en forvaltningsrevisjonsrapport for grunnskolen, som konkluderer med at kommunen bruker for lite ressurser i skolen - særlig på Moan.

– Når vi bruker lite fra før kan vi hvert fall ikke redusere ytterligere, sier hun.

Store kutt

De største kuttene i helsesektoren gjøres ved å avvikle 3+3-turnusen, og ved å holde tre fagstillinger vakant. I tillegg er rammetilskuddet redusert, da medfinansieringsandelen som kom med samhandlingsreformen er avviklet.

– Problemet er bare at de har redusert rammetilskuddet med mer enn det vi faktisk har betalt. Dette utgjør 1,7 millioner kroner som vi må ta fra andre steder, sier rådmannen.

Hun understreker imidlertid at det er positive tiltak også. Blant annet skal de etablere Lillebo alderspensjonat med ti plasser, øke en stillingsressurs på sykehjemmet, samt opprette stillinger på Guleng 3.

Nedbemanning

Nordreisa kommune har per tiden full barnehagedekning, og får til neste år en splitter ny barnehage med 72 plasser. Dette fører til en overkapasitet som gjør at kommunen må ta ned like mange plasser som den nye fyller.

I gårsdagens møte i helse- og oppvekstutvalget ble det bestemt at to avdelinger ved Høgegga barnehage - Lillebo - legges ned fra høsten 2015. Om det er ytterligere behov tar man to av fire avdelinger i Sonjatun barnehage.

– Da må vi også ta ned bemanningen for fire avdelinger.

Det skal også kuttes tre halve stillinger fra administrasjon, teknisk og utvikling i løpet av 2015.

Trange rammer

Gaino forteller at de hadde et håp om at de skulle få samme rammeøkning som tidligere år, da det hadde gitt et betydelig bedre slingringsmonn.

Da økningen bare var på 1,4 millioner, sammenlignet med 14,8 året før, forsvant handlingsrommet i et jafs.

– Vi har trange rammer, så det er absolutt nødvendig å igangsette en politisk prosess for å ta ned drifta på 30 millioner. Vi kan ikke fortsette å tyne virksomheten som vi gjør nå. Det gikk for en periode, men vi kan ikke fortsette sånn i all framtid.

Hun understreker at hele organisasjonen nå må jobbe sammen - både politikere, administrasjon og ledelse.

–Alle må ha forståelse for hvordan situasjonen er, det gagner ingen å begynne å skyte på hverandre. Vi må heller være konstruktive og se på mulige løsninger for framtida.

Ut av Robek

I år skal Nordreisa kommune betale ned resten av underskuddet, og om alt går etter planen skal kommunen være ute av Robek i juni 2015.

- Om alt går etter planen skal vi klare å dekke inn underskuddet, men dette avhenger av at vi ikke får uforutsette store utgifter. Skulle det for eksempel være en stor vannlekkasje eller lignende blir det straks verre, sier rådmannen.