Tirsdag kveld var leder i Norsk Narkotikapolitiforening  (NNPF) Kenneth Helberg, og lensmannsbetjent Stig Rasmussen på Ravelsnes Gård med Bry Deg-foredraget.

Det er rus – og psykiatritjenesten i Kvænangen kommune som samarbeider med NNPF og som tok initiativet til kvelden.

Satser lokalt

NNPF og Bry Deg - si nei til narkotika følger anbefalinger fra Verdens Helseorganisasjon om å satse på lokale forebyggingstiltak mot rus.

– Foredraget var bra og det var fint at vi fikk det lokale politiet på banen. Det setter vi veldig pris på, sier Vera Wassnes, ruskonsulent.

I vår holdt Helberg det samme foredraget for foreldre med barn i ungdomsskolen. Denne gangen var det foreldre med barn på mellomtrinnet som var målgruppa. Kun sju foreldre møtte opp.

– Det tar jeg på min kappe. Vi har vært altfor dårlige på å annonsere. Samtidig kan det også hende foreldre tenker at dette ikke gagner dem. Barna er ennå så små. Men i følge politiet har de en klar agenda med å holde foredraget til disse foreldrene, da det er viktig at foreldre skaper de ytre rammene til barna så tidlig som mulig, sier hun.

Eksisterer

Wassnes sier det ikke hersker tvil om at rusmiljøet i Kvænangen fremdeles eksisterer.

– Selv om man ikke har sett så mye til det på en stund, så blir Kvænangen en slags gjennomfartsåre der vi ligger mellom Tromsø og Alta. En god del stoff blir nok igjen i kommunen, tror hun.

Hun mener derimot at det også er kommet positive trender til Kvænangen.

– Vi tenker at det kan være forebyggende at fritidsklubben nå brukes mer, forteller hun.

– Tabubelagt

Kvænangen kommune har hatt en prosjektstilling som ansvarlig for rus og psykiatri siden 2012.

Av konkrete tiltak de har gjort siden da er å inngå samarbeid med både NNPF og Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon (RIO).

– Det jobbes også med å få til en rusmiddelpolitisk handlingsplan. Vi har et håp om at rus skal inn under psykiatrien og jobber for dette, opplyser Wassnes.

Siden oppstarten har tjenesten for rus og psykisk helse i kommunen også ordnet kontordager annenhver torsdag på Kvænangen Barne - og Ungdomsskole. Dette startet opp i høst.

– Men i en liten kommune der dette er veldig tabubelagt tar det litt tid før tilbudene blir brukt. Det skal litt til for en som bruker rus å søke om hjelp, avslutter hun.