I budsjettforliket er regjeringspartiene, Krf og Venstre blitt enige om å kutte apotekavansen med et halvt prosentpoeng, som gir apotekene nærmere 60 millioner kroner mindre i inntekt neste år.

- Kuttet kommer som lyn fra klar himmel, helt uten faglig forankring og en vurdering av konsekvensene for legemiddelbrukerne, sier Per T. Lund i Apotekforeningen.

- Vi vet at 30-50 prosent av pasientene bruker legemidlene sine feil. Stortingets kutt svekker apotekenes forutsetninger for å bidra til riktigere legemiddelbruk ytterligere. Avansekuttet kommer på toppen av de apotekkuttene som allerede lå inne i regjeringens budsjettforslag, sier Lund.

Skarp kontrast

Mindre inntekter gir mindre tid i apoteket til rådgivning og alle andre aktiviteter knyttet til utlevering av legemidler.

Totalt reduserer Stortinget nå apotekenes betaling for håndtering og rådgivning om legemidler med nesten 100 mill. kroner.

Dette står i skarp kontrast til den regjeringserklæringen Høyre og Fremskrittspartiet la frem i fjor, der de lovet en mer pasientvennlig legemiddelpolitikk og understreket behovet for en overordnet gjennomgang av apotekavansen.

Overraskende

Et samlet storting understreket så sent som i fjor at apotekavansen var svært lav, og ba regjeringen om en ny struktur for avansen som kan sikre apotekene betaling for den jobben de gjør.

- At denne regjeringen og dette stortingsflertallet skal ramme apotekene så hardt og så uforutsigbart er mildt sagt overraskende. Jeg har trodd at vi har et stortingsflertall som er opptatt av pasientsikkerhet og ville gjøre noe med den massive feilbruken av legemidler. Nå lurer jeg på om jeg har vært for naiv, sier Per T. Lund.