Det skriver Halti i en pressemelding.

Nye Halti er det største utviklingsprosjektet i Nordreisa kommune noen gang har hatt. Sammen med en rekke leietakere, statlige ordninger og Troms fylkeskommune har det vært mulig å legge til rette for et unikt utviklingsprosjekt i Nord-Troms. Det nye bygget framstår som en utrolig flott arena for kultur, natur og næring – men det skal også fylles med et godt innhold.

Samhandlingsprosjektet skal utvikle Halti

Samhandlingsprosjektet er startet opp for å utvikle innholdet i nye Halti. Målet for prosjektet er å arbeide fram best mulige løsninger og tjenester for brukerne av bygget, rasjonell og effektiv drift og bruk av utstyr og bygg.

Lenge før bygget er ferdig startet jobben med å planlegge hvordan det nye Halti kan levere gode opplevelser, tjenester og innhold – og det å løfte perspektivet fra å være et vanlig utleiebygg til å bli et kraftsentrum for utvikling av kultur, natur og næring.

Finansiert av fylkeskommunen

Prosjektet startet i januar i år og er finansiert av Troms fylkeskommune med kr 1.050.000. Prosjektet er toårig og avsluttes derfor i januar 2016. Det eies av Nordreisa kommune sammen med Nord Troms Museum, Halti næringshage, Halti Kvenkultursenteret og Halti Nasjonalparksenter.

Halti er svært glade for at Troms fylkeskommune satser på det nye Halti – ikke bare til bygging av senteret, men også til planlegging av drifta.

Over 40 arbeidsplasser

Både bygginga av det nye Halti og arbeidet med Samhandlingsprosjektet er i rute. Det vil bli førti arbeidsplasser fordelt på Nord-Troms Museum, Halti Næringshage, Halti Kvenkultursenter, Nasjonalparksenteret og de kommunale arbeidsplassene innen kultur. Det omfatter kulturskolen, kinoen, kulturhussalen og biblioteket.

Samhandlingsprosjektet gjennomføres for å forberede alle arbeidstakerne til innflyttingen i mai neste år når det nye byggetrinnet av Halti er ferdig.

Skal tilrettelegge samarbeid og utvikling

Den viktigste oppgaven for prosjektet er å forberede og tilrettelegge samarbeid og utvikling mellom de nye enhetene. Samhandlingsprosjektet jobber også for at Halti skal framstå med moderne tekniske løsninger. For eksempel skal de innføre et elektronisk billettsystem for Nord-Troms Museums utstilling og alle arrangementene i kultursalen. Billettene kan kjøpes på internett eller via smarttelefoner. Samlingsprosjektet ønsker at systemet skal bli enkelt for både besøkende og ansatte ved det nye Halti.

Planlagt ferdig i april 2015

Etter planen skal bygget overleveres til kommunen i slutten av april 2015. Første mai starter innflyttinga i de nye kontorene. Dersom alt går som planlagt kan du se de første kinoforestillingene i starten av mai – da skal kulturhussalen være ferdig. Nord-Troms Museum håper de kan åpne utstillingen i oktober 2015.

Den offisielle åpninga er planlagt til 24. oktober 2015.

Digital naturinformasjon

Halti Nasjonalparksenter utvikler digitale løsninger for naturinformasjon om Reisa nasjonalpark og andre naturområder i Nordreisa. Prototypen for en berøringsskjerm er akkurat kommet på plass i Halti. Løsningen testes og utprøves. Den skal være selvbetjent og kunne brukes av alle.

Løsningen består av et interaktivt kart som får ulike lag av informasjon lagt på seg. For eksempel informasjon om reindrift, hytter, kulturminner, stier, løyper og lignende. Det skal også legges ut bildeserier og videoklipp på berøringsskjermen.

Regionalt utviklingsarbeid

Halti Nasjonalparksenter AS utvikler og koordinerer løsningen for piloten i samarbeid med Miljødirektoratet og firmaet Zpin AS i Oslo. Verneområdestyrene i Kvænangsbotn, Navit, Lyngsalpan, Nordkvaløy – Rebbenesøy og Rohkunborri i Bardu skal også inn i driftsfasen i slutten av 2014. I 2015 skal de få på plass egne stasjoner. Troms vil dermed være langt framme med brukervennlige og samkjørte løsninger for naturinformasjon allerede i 2015.

Stasjonen blir vist fram førstkommende onsdag.

Opplevelsen av nye Halti

Samkjøringsprosjektet skal også ta opp hvordan Halti kan møte besøkende på en god måte, formidle god informasjon, legge til rette og gi enkel tilgang til alle tjenester og tilbud ved bygget.

Nybygget skal betjene flere ulike brukergrupper hele året – alt fra turister til kinogjengere. Derfor har deltakerne engasjert fagfolk i et eksternt firma for en god prosess. Firmaet Sixsides skal utarbeide ny logo, profil og designmal for skilt og merking i og utenfor bygget. Den danske arkitekten Mette Milling har vært engasjert for å jobbe med interiør, formidlingsrom og bibliotekets ”nye” løsning.