Den spreke 93 årige Olaf holder hånden til sin kone Aina (snart 90) som han har elsket siden han møtte henne en vinterdag i 1944.

– Vi har aldri kranglet, og vært snille mot hverandre. I tillegg skal man alltid hjelpe hverandre og stille opp når ektefellen trenger omsorg, sier Olaf om hvordan han og Aina har levd et godt samliv i 70 år.

Verken han eller kona har planer om å lage til en stor feiring utover det at deres tre sønner og deres familie nok kommer innom på kaffe og kake.

Ved første blikk

Historien om hvordan Manndalingen Olaf møtte sin Aina fra Stockholm startet under krigen. I 1942 rømte han som 20 åring til Sverige etter en lang og hard fottur til Karesuando i Nord-Sverige. Den unge mannen lot seg straks verve til politistyrkene for å ta del i kampen mot tyskerne,

Det var under en permisjon i Falun den 25.mars i 1944 at Olaf møtte sin store kjærlighet.

– Jeg sa straks til mine venner at hun skal bli min kone, minnes han og smiler.

Som vanlig i en lykkelig kjærlighetshistorie, var det bare tilfeldigheter at den unge yrkesmilitæren fra Manndalen og kjøpmannsdattera fra Stockholm skulle på den samme dansetilstelningen, men allerede på forsommeren var paret forlovet, og den 25. november sto bryllupet i Falun hvor de begge bosatte seg frem til 1946.

– Jeg søkte om avgang i politistyrkene, og vi stiftet familie hvor vi etter hvert fikk tre barn, sier han til avisa.

Bor hjemme

Olaf og Aina bor fortsatt hjemme i Manndalen, og ektemannen har i de siste årene pleiet sin stadig sykere kone.

– Det har aldri vært aktuelt med noe annet heller, sier 93 åringen som i tillegg til å løse alle hverdagslige gjøremål i heimen, også tyr til det oppfinnsomme hjørnet for å gjøre hverdagen enklere for sin elskede Aina.

Slik som da hun ble feiloperert etter et lårhalsbrudd for vel fire års siden, og Olaf utviklet et hjelpemiddel til rullestolen som gjorde det lettere for Aina å komme seg ut av rommet.

I dag ser Olaf tilbake på 70 gode år som han og Aina har fått ha sammen.

Her ser vi det nygifte ekteparet aina og Olaf Nilsen 25.november 1944. Foto: Privat