I rådmannens budsjettforslag er det budsjettert med 372.900 kroner mindre enn det menighetsrådet i Storfjord mener bør være minstebeløpet - 1,7 millioner. Dette om de skal være i stand til å utføre de oppgaver som kirkeloven pålegger, og som kommunestyret har lovpålagt plikt til å finansiere.

– Kommunens bevilgning til drift har over flere år vært uforsvarlig lav, sier kirkeverge Siv Asplund.

Kan ikke spare mer

Hun er en av fire ansatte, sammen med en organist, en kirketjener og en i graverstilling. Menighetsrådet har de siste årene vært nødt å redusere stillinger med 60 prosent på en allerede liten stab.

– Organisten jobber 100 prosent, men jobber 20 prosent som kirketjener og 20 prosent som trosopplærer.

Graverstillingen på 33 prosent har kun 20 dager utenom begravelser til å drive med vedlikehold. Kirketjeneren i 40 prosent har akkurat nok til å dekke begravelser og gudstjenester.

– Det er mye som ikke blir gjort når man ikke har mer timer eller økonomi å ta av, sier Asplund.

Hun mener tjenesten nå er så skåret inn til beinet at det ikke er mulig å spare mer.

Menighetsrådet må vurdere konsekvensene dersom rådmannens forslag til kirkebudsjett blir vedtatt.

Redusering i organiststillingen vil føre til at det ikke blir musikk på alle gudstjenester og begravelser. Redusering i kirketjenerstillingen vil føre til at antall gudstjenester biskopen har forordnet ikke kan gjennomføres. Redusering i kirkevergestilling vil føre til redusert administrasjon og tilgjengelighet. Redusering i graverstilling vil føre til at det ikke blir klipt og stelt på kirkegården.

Kan flyttes

Videre kan det ikke kjøpes inn nødvendig utstyr, noe de nå har et prekært behov for, ifølge kirkevergen.

– Vi er en offentlig gravferdsmyndighet, og er opptatt av at virksomheten skal skje med verdighet.

Hun frykter også at prestetjenesten skal bli flyttet ut av Storfjord sokn. Dersom støttefunksjonene ikke er tilstrekkelig for forsvarlig drift av gudstjenesten og kirkelige handlinger, kan prosten se seg nødt til å innlede samtaler med biskopen om videre prestetjeneste i Storfjord.

– Det er et minstekrav på 45 forordnede gudstjenester for å forsvare en egen prestestilling. En slik omstilling vil innebære at Storfjord sokn blir betjent av en eksternt bosatt prest, med nedleggelse av kirkekontor og prestekontor som følge.

Menighetsrådet har vært i møter med ordfører og rådmann, og har opplevd forståelse for kirkens situasjon. Likevel ser de ikke at dette gjenspeiler seg i budsjettforslaget.

– Vi håper og tror kommunestyret ser verdien av å bevare kirke i Storfjord, avslutter Asplund.