Unge mellom 18 og 34 er dårligst på brannsikring, og én av ti har ikke røykvarsler.

Det viser en undersøkelse gjort av YouGov på vegne av Norges største leverandør av boligalarmer, Verisure.

Samme undersøkelse viser også at unge er dårligst på å skifte batterier i røykvarsleren, og bare 64 prosent av dem har byttet batteri de siste 11 månedene.

- Det er bekymringsverdig at én av ti av unge ikke har røykvarsler, og at ikke flere sjekker at røykvarsleren faktisk fungerer. Norge er dessverre i verdenstoppen når det gjelder boligbranner, og nå som vi går inn i den mest brannutsatte måneden er det viktig at man tar noen forholdsregler, sier kommunikasjonssjef i Verisure, Cecilie Knudsen.

De eldste flinkest

Mens de unge er verst, er de over 55 flinkest når det gjelder å sikre huset mot brann.

Hele 98 prosent av denne gruppen har røykvarsler, og 88 prosent av disse har byttet batteriet i løpet av de siste 11 månedene.

- De eldste er flinkere når det gjelder å sikre seg mot brann, men også de har en del å gå på. 12 prosent har ikke byttet batteriet det siste året, noe som er altfor mange. Ser vi på de unge, er det enda verre. Der kan så mange som 36 prosent ha røykvarslere med utladet batteri, sier Knudsen.

Mest redd for brann

Hele 74 prosent av nordmenn sier de er mest bekymret for brann sammenlignet med andre hendelser som kan forekomme i hjemmet.

Til tross for dette, sikrer mange seg med gammel teknologi. Store fremskritt er gjort på brannsikringsfronten, og Verisure oppfordrer nå nordmenn til å ta disse i bruk.

- Mange av de nye røykvarslingssystemene er koblet opp mot en sirene i alarmpanelet som vil settes i gang ved alarm. Du kan i tillegg ha røykvarsleren koblet til en ekstern alarmsentral som blir varslet dersom alarmen går. De aller beste varslerne snakker til og med, og vil fortelle deg og vaktsentralen hvor i huset det brenner, sier Knudsen

Undersøkelser viser at tale i kombinasjon med varselsignal fungerer best i nødssituasjoner.

- Du blir mer årvåken og får umiddelbart informasjon om at det brenner. På denne måten er du sikret i mye større grad enn du ville vært dersom du kun har én enkeltstående røykvarsler, sier Knudsen.

Den norske brannvernforening anbefaler også at man har minst én røykvarsler per 60 kvadratmeter, og minst én per etasje.

Optisk eller ionisk?

Moderne røykvarslere kommer primært i to forskjellige typer; den optiske som "ser" brann og den ioniske som "lukter" brann.

- Verisure anbefaler alltid optiske røykvarslere, sier Knudsen.

- Rett og slett fordi optiske er spesielt følsomme for røyk og forbrenningsgasser med store, synlige partikler, det vil si ulmebrann. Har du optiske røykvarslere i hvert rom, samtidig som de er seriekoblet,er du et langt steg på vei til et tryggere hjem.

1. desember er Røykvarslerens dag, med tid for bytte av batteri og testing av røykvarsleren. Den markerer også at vi nå går inn i årets mest brannfarlige måned, med mye levende lys, mye festing og mye mat. Her er Verisures tips til hvordan man kan sikre seg best mulig.

Verisures 12 tips for brannforebygging:

  • Sjekk røykvarslerne hver måned. Press inn testknappen og du skal høre alarmsignalet. Husk at det er påbudt med røykvarslere og brannslukningsutstyr.

  • Vend brannslukningsapparatene slik at du hører at innholdet beveger seg. Se at viseren på trykkmåleren er i det grønne feltet, og at sikringssplinten er plombert. Gjør dette hvert kvartal.

  • Bli enige om hvem som har ansvaret for at evt. barn og husdyr kommer seg i sikkerhet i tilfelle brann. Ikke forlat barna alene ute. Lag en rømningsplan for boligen og gjennomfør brannøvelse en gang i året. Vis alle hvor rømningsveiene er, og la alle i huset delta - både liten og stor.

  • Ikke monter elektriske installasjoner uten godkjente installatører. Er det elektriske anlegget gammelt kontakt en godkjent installatør for tilsyn. Sjekk at elektrisk utstyr er CE-merket.

  • La aldri levende lys være tent i rom uten at noen er tilstede. Unngå brennbare lysmansjetter og bruk stearinlys med metallkapsler som forhindrer at de brenner helt ned . Plasser ikke flerarmede adventsstaker eller adventsstjerner inntil gardiner eller annen julepynt. Julen er høytid for brann, vær ekstra varsom.

  • Ikke ha mange skjøteledninger og dobbelkontakter bak TV, PC og stereoanlegg. Sjekk også at belastningen på ledningene er riktige. Ikke lade mobiltelefonen om natten ved siden av sengen.

  • Pass på at du ikke tørrkoker panner og kjeler på komfyren. Være ekstra oppmerksom når du lager julemiddag.

  • Pass på at varmeovner ikke er tildekket.  Fjern alt som kan komme i kontakt med ovnene.

  • Rens lofilter i tørketrommelen og luftfilteret i kjøkkenviften regelmessig.

  • Har du tidsur eller trekker du ut støpselet på apparater som vannkoker, kaffetrakter, toastjern etter bruk? Skrur du av TV- apparatet med av/på knappen hver kveld?

  • Sjekk ildsteder/piper. Regelmessig feiing av pipe forebygger pipebrann.

  • Slå alltid av julebelysning om natten og når ingen er hjemme.