Tirsdag og onsdag var bibliotekarer fra hele Nord-Troms samlet for å evaluere prosjektet, og dommen var klar.

– Vi har lyktes, konstaterer Wenche Ratama ved Skjervøy folkebibliotek.

Gjennom prosjektet har de fått til god kunnskapsdeling seg mellom. De støtter hverandre, gjør hverandre gode, og har fått gode rutiner på å møtes jevnlig ved bruk av lyd/bilde og e-post.

Trygghet

Biblioteksamarbeidet har også vakt oppmerksomhet utenfor Nord-Troms’ grenser. I 2011 var de, som et av tre bibliotek i landet, nominert til prisen for Årets bibliotek.

De har vært en inspirasjon for andre, noe Ratama mener er flott og smigrende.

– På kurs og konferanser har alle alltid hørt om Nord-Troms, sier hun med et smil.

Det å samarbeide på tvers av kommunegrensene har også vært en trygghet, mener hun.

– Vi kan ringe naboen som allerede har gjennomført et arrangement, eller en kampanje, og høre hvordan de har gjort det, og hvilke erfaringer de har gjort.

Dette spesielt siden fagmiljøet er lite.

– Det å kunne dele erfaringer har stor verdi, sier Ratama, og understreker at de ikke er ferdige å samarbeide selv om prosjektet er avsluttet.

Prosjektet

I prosjektperioden har alle bibliotekene i Nord-Troms gjennomført en rekke tiltak, og det har bidratt til at bibliotekene har fått bedre kommunikasjon og samarbeid med skoler og barnehager i regionen.

Blant annet har de hatt to bokbussturneer for førskolebarn, førsteklassinger og femteklassinger. De har studiebibliotekene som fungerer som en møteplass for voksne som tar utdanning. De har hatt Barnebokforum, som er en presentasjon av årets barne- og ungdomsbøker.

I sommer gjennomførte de lesekampanjen Les for svingende, som skulle bidra til økt leseaktivitet gjennom en lang sommerferie.

Hvert bibliotek har også hver sin bokbamse, Ole Bok, som har invitert barn under skolealder til biblioteket med høytlesning og utdeling av gavebok.