Aksjon boligbrann er en landsomfattende informasjonskampanje som ønker å sette søkelys på brannsikkerhet i private hjem.

Kampanjen arrangeres av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (dsb) Norsk brannvernforening og Gjensidige. Den stiller seg bak den nasjonale satsingen "Alt vi kan mot brann" som driver brannforebyggende arbeid fram mot 2020.

30 hjem

Over hele landet vil det være lokale arrangementer, og Det lokale EL-tilsynet i Ymber skal gjennomføre tilsyn i omkring 30 hjem i deres tilsynsområde.

- Da går vi inn i husene, informerer om faren ved brann, sjekker at røyvarslere er i orden og riktig plassert, blant annet, sier avdelingsleder i DLE Ymber, Jan-Ole Gamst.

Sammen med andre i DLE, samt kommunale brann/feiervesen og folk fra Gjensidiges distriktskontorer er det de som gjennomfører tilsyn.

21 branndøde i Troms

Gamst opplyser om at det i Troms har dødd 21 personer i brann på ti år.

På ti år har det også vært 937 boligbranner i Norge.

- Det statistikken viser er at det er flest eldre folk som dør i branner. Den vanligste enkeltårsaken til brann er også komfyren, sier Gamst.

Han forteller at informasjonen som blir ført gjennom aksjonen, blir brukt.

- Det at komfyrvakt ble påbudt fra 2010, er et eksempel på at statistikken blir bearbeidet. Alle som bygger nytt må ha komfyrvakt, men det er også muligheter for å ettermontere, sier han.

En komfyrvakt varsler og kan slå av strømmen dersom en ovn blir for varm.

- Mange har sensoren under vifta.