Arkitektgruppen Cubus har sendt ut pressemelding etter onsdagens arrangement på Lyngseidet:

”Som del av den pågående stedsutviklingsprosessen i Lyngen, fikk julegateåpningen i år et utvidet program. Nærmere 300 tente fakler ønsket innbyggere og tilreisende velkommen inn til begivenhetenes sentrum, hvor deler av Strandveien for noen timer var  avstengt for å tjene som mingleplass. Ordfører Sølvi Jensen ønsket de mange hundre frammøtte velkommen fra ”Slippen scene”, og markerte startskuddet for stedsutviklingsprosessen i Lyngen.

Mange lot seg begeistre av stemningen, og det ryktes at fakkeltoget som i år gikk fra Strandveien til helse- og omsorgssenteret, var større enn det tradisjonelle 17. maitoget.

Kveldens hovedartist, Jørn Hoel, hadde Lyngenfjord som spektakulært bakteppe under sin opptreden på ”Slippen scene” og fikk backing av elever ved kulturskolen i Lyngen. Da Linn Maria Holst Hansen overtok stafettpinnen på scenen, fortsatte Hoels gitar den musikalske ferden. Seinere på kvelden bragte Zumbaoppvisning brasiliansk temperatur til den hustrige høstkvelden.

Ny utforming av sentrum

Bilder av Arkitektgruppen Cubus sitt forslag til ny utforming av sentrum var  projisert opp på en stor utendørs vegg og fysiske modeller stilt ut i ”Slippen scene”, og fikk diskusjonene i gang blant de frammøtte.

Aktivitetstorg mellom pumpehuset og Slippen?

Strandpromenade fra Kalveparken til Sørheim brygge?

Lyngenhuset som allaktivitetshus i overgangen mellom sjø og land?

Skate- og rullatorsti i Kirkeparken?

Arrangementet var et kommunalt initiativ som del av den pågående stedsutviklingsprosessen i Lyngen som et synlig tegn på at prosjektet er godt i gang, og at innbyggerne, næringsdrivende og grunneiere er med  på å påvirke bruk og utforming av sin egen bygd.

Attraksjoner med stor kraft

Avvikling av det utendørse arrangmenetet i den mørkeste delen av året hvor det normalt er vanskelig å trekke folk ut av godstolen, viser at attraksjoner og aktiviteter har stor kraft, og at flere møteplasser er et etterlengtet gode i Lyngen. Gjennom det midlertidig avstengte gatepartiet og ny bruk av slipphuset ble det testet ut hvordan enkle grep og små ressurser kan gi stor endring.

At arrangementet ble avholdt i det historiske sentrum avspeiler dette området som et av flere aktuelle framtidige satsningsområder, hvor Lyngenfjord møter land, turistene møter lokale, og hvor hverdagslivet utspiller seg.

Gjennom en enkle, midlertidig grep, viser arrangementet og de tilhørende installasjonene at Lyngseidet har mange kvaliteter og muligheter, og det kan være enkle og rimelige løsninger som skal til for å se stedet med nye øyne og ta det i bruk på en ny måte.”