Onsdag ble det vedtatt i fylkestinget i Troms at de støtter en oppgradering av det kvenske språket.

Dette fra nivå II til nivå III på det Europeiske språkcharteret.

Oppgraderingen gjør at minoritetsspråket nå er på lik linje med samisk. Språket er omtalt i forskningsprosjektet ELDIA (fra 2013) som et av de mest truede språkene i Europa.

- Med å øke til nivå III viser politikere i Troms at de har tatt sitt ansvar. Også får vi håpe at myndighetene følger på, sier daglig leder på Halti Kvenkultursenter Pål Vegard Eriksen.

Språket dør ut

For han er dette en gladdag.

–  For det første er det fantastisk at saken igjen har kommet opp. Det er jo grasrota som har ville hatt det på dagsordenen. Når fylkestinget enda vedtar dette enstemmig, så er det ikke annet enn fantastisk, sier han.

Han mener oppgraderingen trengs.

- De som bruker språket i dag dør ut. Samtidig blir det ikke født noen som har kvensk som morsmål. Oppgraderingen burde vært gjort for lenge siden, kanskje 20 eller 30 år siden. Man er sent ute, men det er ikke helt mørkt, sier han optimistisk.

Han sier det diskuteres hvor mange som egentlig snakker kvensk.

- På et revitaliseringsseminar i oktober på universitetet i Tromsø var det snakk om det kvenske språket. Der hevdet Bjørnar Seppola fra Skibotn at det var omkring 500 språkbrukere. Men hvordan definere en språkbruker? En ting er sikkert, og det er at tallene går drastisk ned.

Skilting på tre språk

Pål Eriksen trekker fram det walisiske språket som et godt eksempel på et språk man klarer å bevare.

- Fra 80-tallet og fram til i dag har prosenten språkbrukere økt med fem prosent. Det er snakk om unge folk og familier som tar tilbake språket. Det er jo nettopp fordi staten har lagt opp til det, forteller han.

Han tenker naturlige tiltak i Nord-Troms ville ha vært å skilte på tre språk.

- Der må jeg gi ros til Storfjord kommune som har gjort dette. Det legger en bevissthet til språket, som kan øke interessen til folk for å finne ut mer.

Eriksen sier han ser at kvensk nå blir mer brukt i media og på et politisk nivå.

- Sånt sett er utviklingen positiv. Det er vi veldig glade for, det er det vi ønsker, avslutter han.

Da oppgraderingen ble vedtatt hoppet Pål Vegard Eriksen og Bente Imerslund i elva ved Elveparken. Foto: Privat