KrF fremmer et alternativt budsjettforslag i onsdagens kommunestyremøte. De gjør store grep, og flytter på totalt rundt fem millioner kroner på driftsbudsjettet, i tillegg til investeringsbudsjettet.

- Grepene vi gjør handler om å sikre kommunens tjenestetilbud, samtidig som man ivaretar de voksne, sier Gerd Kristiansen (KrF).

Den akutte situasjonen i helse- og omsorgssektoren har lagt grunnlaget for budsjettet. I rådmannens budsjettforslag er det lagt inn byggestart på omsorgsboligene omsorg + fra 2017, men dette mener KrF heller bør bygges i samarbeid med private.

- Kommunens andel vil egentlig handle om drifta til det omsorgsfaglige. Vi løfter det ut av budsjettet, og beholder kun noe til å sette i gang, sier hun.

Nytt sykehjem

Pengene man sparer vil partiet bruke til å bygge nytt sykehjem, som skal være ferdigstilt i 2017.

- Da mener vi at vi får både i pose og sekk - både omsorgshjem og sykehjem, sier Kristiansen.

I budsjettforslaget, slik det foreligger, er det budsjettert med sykefravær, noe KrF vil føre tilbake. Ikke bare fra helse- og omsorgssektoren, men også fra skole, barnehage og renhold.

- Det eneste vi ikke fører tilbake er på sektorer man ikke kan hente inn vikarer, sier Kristiansen.

I tillegg til dette vil de legge inn tre millioner ekstra til hender på helse og omsorg. Sammen med vikarbruken vil dette utgjøre fire millioner.

- Vi vet at det er helt nødvendig, og det er ikke engang sikkert det er nok. Men vi har begynt å ta tak i det som kommer til å bli en kjempeutfordring i årene som kommer.

Vil kutte i eiendomsskatten

Et annet grep KrF vil ta er å kutte i eiendomsskatten for å spare innbyggerne i kommunen.

- Vi klarer ikke kutte så forferdelig mye, men trekker den ned til seks promille fra dagens syv. Det kommer til å merkes i folks pengebøker, og det vil fort utgjøre flere tusen kroner i året for en familie.

- I forrige kommunestyremøte fortalte NAV om familier som kom til dem fordi de ikke hadde råd til å betale alle kommunale avgifter. Vi, som kommune, kan ikke være bekjent av å lage barnefattigdom, mener Kristiansen.

Hun tror dette vil være et viktig sosialt grep, og understreker at kommunens innbyggere kan være trygge på at de vil fortsette å ha fokus på dette.

Besparelser

For å få budsjettet til å gå i balanse har partiet hentet penger fra budsjettposter der det er budsjettert for mye i henhold til hva man faktisk bruker.

- For eksempel fra Sørkjosen skole er det budsjettert med 650.000 kroner til skoleskyss og drift. Det er en del slike penger som ligger i denne innsparingen.

- I tillegg har vi sagt at vi ikke ønsker å subsidiere kantina på Halti, og vi vil ikke bruke 170.000 på åpningsarrangementet for Halti II. De får bare 30.000.

Fiberutbyggingen til to millioner mener de kan fordeles på to år, og henter dermed inn en million der.

Håper på flertall

- Det er sikkert mange som vil være misfornøyd uansett, og som vil mene vi prioriterer feil. Men vi står helt inne for prioriteringene vi har gjort, sier KrF-politikeren, som er godt fornøyd med budsjettforslaget de har satt opp.

- Jeg håper flere er enige med oss, og at vi får flertall på onsdag. Spesielt på biten som handler om helse og omsorg er det viktig at vi kommer lynkjapt på banen, og viser at vi er villige til å stille opp med ressursene som må til for at folk skal få en verdig hverdag.

KrF har snakket med Høyre og Frp om et samarbeid. Begge partiene skal ha gruppemøter mandag kveld. Om de tre partiene legger fram et samarbeidsbudsjett eller om KrF legger fram sitt budsjett slik det står, avhenger av hvor store endringer de blå ønsker å gjøre.

- Det kommer an på hvor store og omfattende innspill som måtte komme. Samtidig må vi samarbeide med andre for å få gjennomslag for et budsjett, men jeg håper de stort sett slutter seg til det vi har lagt fram, sier Kristiansen.