Leder Werner Kiil for næringsutvalget og jordbrukssjef Even Kristiansen er innstilte på å sette inn tiltak for å snu trenden.

- Vi vil øke tilgangen til kapital ved at bønder på lik linje med andre aktører kan søke om støtte fra næringsfondet, sier Kiil.

- Vi ønsker også å styrke miljøet, øke kompetansen samt stimulere til nyrekruttering og generasjonsskifte, forteller Kristiansen.

Melkebruk halveres

Det er i Lyngen bare ni melkebruk i drift. Kristiansen frykter at innen fem år er antallet halvert. Eldre bønder legger ned og ingen står klar til å overta.

Sau- og geitbruk har sterkere posisjon takket være flere yngre bønder. Lyngen var for et par tiår siden på topp i Nord-Norge i svineproduksjon, men nå er det bare et bruk igjen.

Werner Kiil har ambisjoner om at administrativ og politisk ledelse skal kommunisere bedre med jordbrukets representanter.

- Fra årsskiftet kan bønder søke om midler fra næringsfondet. Det ble tidligere påstått at bønder fikk mye støtte fra annet offentlig hold. Nå er Samisk utviklingsfond redusert, slik at vi ikke kan påregne særlig støtte derfra, sier Werner Kiil.

Størrelsen på næringsfondet i Lyngen blir ikke øket, selv om flere kan søke om midler.

Får innspill

Kiil og Kristiansen hadde i slutten av november et mer uformelt møte med bønder i indre Lyngen. En tilsvarende dialog finner sted på nyåret i ytre del av kommunen.

- Vi ønsker å få innspill om utfordringer og muligheter i næringen, slik at vi får et bedre grunnlag for å sette inn tiltak, forteller Kristiansen.

Utviklingen innen storfenæringen bekymrer.

- Vi står ved et veiskille. Av ni melkeprodusenter kan halvparten være ute av næringen før 2020. Økt fokus og mer kompetanse på nyrekruttering og generasjonsskifte er nødvendig. Vi må starte mobiliseringen.

Werner Kiil er opptatt av å bedre rammebetingelsene. Større fellesskap vil styrke miljøet.  Et grep er å koble landbruk og annet næringsliv tettere sammen.