På bokhuset Libris sin salgsliste over bestselgende bøker før jul, ligger Tore Figenschau fra Signaldalen på topp fem plassering med boka om krigen i Storfjord.

– Det hadde jeg aldri sett for meg, sier en strålende fornøyd forfatter til Framtid i Nord.

Figenschau har merket en strøm av forespørsler både på nett og fra utsalgssteder, og ofte har han kjørt ut nye forsendinger til utsalgene rundt om i Tromsø, Balsfjord og i regionen. Men at det skulle ende på lista over de mest solgte bøkerne, kom som en stor overraskelse for journalisten og redaktøren av nettavisa iStorfjord.

God timing

Figenschau er selvfølgelig overveldet over boksalget, men ser at historier om 2. verdenskrig har vært i vinden i år med 70 årsmarkeringen av evakueringen.

– Sånn sett har man truffet bra med utgivelsen i år, påpeker han. For det var ikke denne boka som sto først i køen for Figenschau. Andre prosjekter sto egentlig før på årsplanen, prosjekter som nå er påbegynt.

Men forfatteren mener også at de til nå ukjente historiene fra de grufulle fangeleirene i Kitdalen har vekket interessen hos publikum.

– Det er mer enn bare lokalhistorie fra Storfjord. Det er krigshistorie med internasjonal interesse, mener Figenschau.

Dødsleieren

Figenschau har tidligere fortalt overfor Framtid i Nord at en del av kildematerialet fra boka er helt unikt, spesielt det som undersøkelseskommisjonen fra 1945 avdekket rundt fangeleiren «Mallnitz» i Nordalen, Kitdalen.

– Rapporten forteller om noen av de mest grusomme handlingene som ble gjort på norsk jord under krigen, hendelser som for de fleste ikke har blitt kjent før i de seneste årene, har Figenschau tidligere fortalt til avisa.

Våren 1945 ble det funnet 143 lik i massegraver ved fangeleiren i Kitdalen, og funnene ga tydelige indikasjoner på umenneskelige forhold.

Sentral i boka er også de rystende historiene fra arbeidet med Bollmansveien i Skibotn hvor Storfjord ble tyskernes siste skanse mot den røde arme, sammen med historier om et folk som levde av å være grenseloser for flyktninger.

Opplaget er på 1000 eksemplarer, og ifølge Figenschau begynner lagret å tynnes ut.