En 90 år gammel pasient ved Sonjatun i Nordreisa skal ha dødd på grunn av bedervet sondemat 30.oktober i år.

Dette skriver avisa Nordlys.

Avisa baserer deres sak på dokumenter de har fått innsyn i, blant annet et brev sendt til Fylkeslegen, der ledelsen ved virksomheten beskriver hendelsen som "uønsket".

Gått ut på dato

En pose med sondemat som var gått ut på dato har blitt gitt pasienten. Sykepleieren skal ikke ha sjekket datoen.

- Posen som lå på rommet skulle ha vært fjernet senest 24 timer etter åpning. Det er svært beklagelig at det ikke ble gjort, står det blant annet i brevet.

Skal granskes

I brevet kommer det også fram at det ofte er travle dager på jobb, spesielt i helgene. 30.oktober skal arbeidsforholdene også ha vært hektiske, men sykepleieren "mener hun handlet i god tro".

Dette selv om hun ikke skal ha vært oppdatert på pasientens kosthold og pasientjournal.

Nå skal hendelsen granskes og en tilsynssak er opprettet.

– Vår oppgave vil være å greie ut hendelsesforløpet, og vurdere om det som har skjedd er brudd på helselovgivingen. Jeg kan naturlig nok ikke uttale meg om den konkrete hendelsen. I saker der ting har gått galt er det vanlig at vi følger opp med pålegg om retting. I alvorlige tilfeller vil saken bli meldt til helsetilsynet. De kan følge opp med reaksjoner overfor foretaket og personellet som har vært involvert, sier assisterende fylkeslege Knut Ivar Berglund til Nordlys.

Gjennomgår rutiner

Rådmann i Nordreisa kommune, Anne Marie Gaino sier en full gjennomgang av rutinene vil bli gjennomført.

- Det er ikke funnet rutinesvikt i denne saken, men vi avventer hva fylkesmannen sier før vi eventuelt gjør videre tiltak, sier hun.

Virksomhetslederen ved avdelingen der hendelsen skjedde, har ikke ønsket å uttale seg om saken. Avdelingen beklager imidlertid på det sterkeste gjennom brevet.