Til sammen 76 forfattere fra 26 land har i en artikkel oppsummert statusen for de fire artene gaupe, jerv, brunbjørn og ulv på det europeiske kontigentet. Dette opplyser Norsk institutt for naturforskning (NINA) i en pressemelding.

Artikkelen er i dag publisert i det amerikanske forskningstidsskriftet Science.

Kommer tilbake

Det samlede resultatet viser at rovdyrbestanden er på vei tilbake til store deler av Europa. Alle arter, unntatt jerven - opptrer nå i tett befolkede områder samt i landskap som er utnyttet, kraftig endret og oppstykket av mennesker.

– Rovdyr og mennesker lever tettere sammen enn før og vi finner i dag en av de fire rovdyrartene på en tredjedel, eller cirka 1,5 millioner kvadratkilometer, av det europeiske kontinentet. På over en tredjedel av disse områdene lever også minst tre av artene i samme område, sier seniorforsker John Linnell i NINA, som er en av forskerne som har bidratt til artikkelen.

Ulvene tett på

Oversikten i artikkelen viser at det lever 17000 bjørner i ti forskjellige populasjoner i Europa. Det lever tilsvarende 9000 gauper i elleve ulike populasjoner.

Rundt 12000 ulver er registrerte i Europa. Dette på ti forskjellige populasjoner. Ulven er den av rasene hvor leveområdet omfatter flest mennesker per kvadratkilometer.