Det er Nærings- og fiskeridepartementet som legger fram proposisjonen om endringer i småbåtloven.

Her sier Regjeringen at departementets syn er at alle som befinner seg om bord i båt bruke flyteutstyr, mens et påbud om å ha på seg flyteutstyr kun bør rette seg mot barn og ungdom.

I begrunnelsen til departementet heter det videre at det ikke kan forventes at denne gruppen ivaretar egen sikkerhet i tilstrekkelig grad eller ser alle konsekvenser av egne eller andres handlinger i like stor grad som voksne.

- Skritt i riktig retning

Gode holdninger på sjøen er viktig, og et slikt påbud vil trolig føre til økt fokus på sikkerhet og bruk av flyteutstyr som en naturlig del av båtturen.

Et påbud om flyteutstyr for barn og ungdom er videre med på å bevisstgjøre voksne i forhold til egen bruk, heter det videre i proposisjonen som i dag ble fremmet av regjeringen.

– Det er en kjensgjerning at forslaget, slik det foreligger nå, treffer de som allerede er best på å bruke flytemidler om bord i båt. Vi synes likevel at dette er et skritt i riktig retning, og leser forslaget slik at departementet åpner for å kunne gå videre med et mer generelt påbud om bruk av flytemiddel i åpen båt i fart, sier kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet.

Videre behandling om fart

Spørsmålet om fart på sjøen ble også behandlet, men er utsatt til vannscooterregelverket skal behandles i løpet av 2015.

Når det gjelder promillegrensen til sjøs, er det opp til Justisdepartementet å eventuelt fremme forslag.