Uten strøm blir det ingen julelys på balkongen, ingen lys på juletreet, ikke pinnekjøtt, ribbe eller juletorsk, ingen julemusikk og ingen dialog med familie og venner på facebook eller andre sosiale medier.

- Det er ikke bare lommeboka og betalingsautomatene som går varme på denne tida av året. Vi som er elektrikere opplever også at det er mange gamle el-anlegg som blir farlig varme i julestria, forteller fagsjef Jon-Steinar Hanstad i bransjeorganisasjonen NELFO.

Et el-anlegg, som er montert i en tid da elektrisiteten gikk med til å drive en radio, en komfyr, et kjøleskap, en fryser og noen lamper rundt om i boligen, sliter farlig tungt for en familie med et moderne forbruk og mye utstyr som drives av elektrisitet.

- Bor du i en bolig med et gammelt el-anlegg bør du følge nøye med på sikringsskapet, understreker Hanstad. Sikringer som går til stadighet kan være en indikasjon på alvorlige feil eller overbelastning. Opplever du dette, bør du straks ta kontakt med en elektriker for å få en skikkelig sjekk av el-anlegget i boligen din.

Brannforebyggende julevask

- Noe av det viktigste du kan gjøre for å forebygge brann i tilknytning til elektrisk utstyr er en skikkelig rengjøring, men ikke rengjør brytere, stikkontakter, støpsel, forsterkere og annet elektrisk utstyr med vann. Bruk støvsugeren for å fjerne støv bak komfyren, bak TV-benken, vaskemaskinen, tørketrommelen, kjøleskapet, fryseskapet, mikrobølgeovnen og andre steder der du har elektrisk utstyr. Viftene i forsterkere og annet utstyr drar til seg støv og i verste fall kan dette bli så varmt at det tar fyr, forteller Hanstad og fortsetter:

- Har du en eldre komfyr kan det også være smart å sjekke støpselet mens du vasker skikkelig bak komfyren. Er det brunsvidd eller brent er det fare på ferde og du må snakke med din elektriker.

Sjekk kjøkkenvifta og vask den

Hvis du får branntilløp under matlaging kan brannen lett gå videre opp i kjøkkenvifta og føre til rask spredning av brannen.

Hanstad anbefaler at du vasker filteret i vifta godt før julehøytiden og at du også vasker bort fett i den nederste delen av ventilasjonskanalen.

Pass likevel på at du har slått av/tatt ut stikkontakten før du fjerner filteret.

Vasker du filteret i en blanding av for eksempel Zalo og Salmiakk fjernes fettet raskt.

Elektrikerens 10 tips for en el-sikker høytid:

1. Ikke lad mobil, PC, Padder eller lesebrett om natta eller i senga

2. Bytt batteri og test røykvarsleren

3. Sjekk om det finnes unormalt varme sikringer i sikringsskapet

4. Trekk ut støpselet til elektriske apparater som ikke er i bruk

5. Sjekk kabler og sokler på juletrebelysningen for slitasje

6. Bruk bare egnet utendørsbelysning, sjekk brukerveiledningen

7. Trykk på testknappen på jordfeilbryterne i sikringsskapet. Gjør det en gang i mnd.

8. Bruk vaske-, tørke- og oppvaskmaskiner når du er hjemme og våken

9. Sjekk at elektriske ovner ikke er tildekket.

10. Rengjør vifte og filter over komfyren