I en undersøkelse gjennomført av Infact for Electrolux sier tre av ti at de ikke gjør noen ekstra innsats for å gjøre hjemmet rent til jul.

– Vi vet at renholdsvanene har endret seg siden Prøysen skrev sangen Nå har vi vaska gulvet og vi har børi ved. Vi har fått flere moderne hjelpemidler – folk gjør rent oftere og mer når det trengs. Det er nok en viktig årsak til at den rituelle storrengjøringen til jul er på vikende front, sier kategorisjef for småprodukter, Nina Lorentzen, i Electrolux Norge.

Småbarnsforeldre er minst ivrige

På landsbasis svarer 65 prosent at de vil gjøre ekstra rent hjemme til jul, mens 30 prosent gjør ingen ekstra innsats for et rent hjem til jul.

Småbarnsforeldrene aldersgruppen 30-44 år er minst ivrige på rundvasken til jul. Kanskje noe overraskende svarte hele 71 prosent av småbarnsforeldrene i aldersgruppen 18-29 år at de vasker huset ekstra godt før jul.

– Tidsklemma kan forklare aldersforskjellene. Småbarnsforeldre går nå inn årets mest hektiske periode med gaveinnkjøp, juleavslutninger og andre viktige forberedelser til jul. Da er det enkelt å velge bort storrengjøringen og ta det «verste» underveis, sier Lorentzen.

Tidlig ute

De fleste er tidlig ute med julerengjøringen. Nesten alle hus og hjem i Norge er gjort ren i løpet av den siste uken før jul. Kun 6 av 100 venter til lillejulaften og juleaften med rengjøringen.

Ikke vask lakkerte parkettgulv med såpe

– Lakkerte parkettgulv bør ikke vaskes med såpe i det hele tatt. Det kan føre til overflaten «tørker ut», treets egenskaper kan svekkes og man øker risikoen for sprekkdannelser. Ved daglig rengjøring av lakkerte gulv anbefaler vi tørre rengjøringsmetoder, det vil si tørrmopping eller støvsuging. Flekker bør fjernes umiddelbart, gjerne med sprayflaske. Grønnsåpe kan imidlertid benyttes på ubehandlet treverk, og vil fungere som en mild voksbehandling av gulvet, sier Lorentzen.

Den landsrepresentative undersøkelsen ble gjennomført av Infact AS 14. november. 1014 personer ble intervjuet over telefon.

Foto: Pressefoto/Electrolux