- Tveteråsutvalget ønsker å endre deltakerloven slik at aktivitetsplikten blir fjernet for at landindustrien skal kunne eie kvoter. Dette uthuler prinsippet om at kvoter tildeles et fartøy, og at man må være fisker for å kunne utnytte denne ressursen. Hvis denne praksisen blir lovfestet vil fellesskapets ressurs, fisken i havet, bli privatisert og kunne havne på utenlandske hender, sier sametingsrepresentanten.

Sjømatutvalget har framlagt sin rapport og Fiskeriministeren ønsker debatten velkommen.

Fiskeriministeren framholder at vi endelig får muligheten til å debattere framtidens sjømatindustri, lønnsomhet og vekst.

Hindrer lønnsomhet

Wilhelmsen opplyser videre at uvalget ønsker å fjerne kvotetaket slik at fartøy eller landindustrien i utgangspunktet får muligheten til å eie så mange kvoter de vil.

Dette forslaget vil favorisere de kapitalsterke og investorer i sjømatindustrien.

Det igjen vil hindre lønnsomhet, vekst og rekruttering i store deler av kyst- og fjordområdene i Nord-Norge.

- Utvalget foreslår også å oppheve leverings- og bearbeidingsplikten. Dette har dannet grunnlaget for bosettingen i kyst- og fjordområdene.  Ønsker de virkelig å legge kysten øde, spør Wilhelmsen.

- Stor skuffelse

Fiskesalsalgsloven, vedtatt så seint som i 2013, skal evalueres.

Denne loven burde fått virke en stund til før endringer foretas, mener han.

- Hvis disse endringene blir gjennomfør vil det bryte med Havressurslovens intensjon og det faktum at fisken i havet tilhører fellesskapet. Jeg registrerer med stor skuffelse at verken utvalget eller Fiskeriministeren har vurdert disse endringene opp mot Havressursloven $ 7 bokstav g. Der står det nemlig at ved forvaltningstiltak skal det legges vesentlig vekt på å sikre det materielle grunnlaget for samisk kultur. Hvor er disse vurderingene Aspaker, for vi finnes fortsatt her, avslutter Wilhelmsen.

Sametingsrepresentant Ronny Wilhelmsen.