Sjeldent ser man så mye folk i Storslett sentrum som man gjorde mandag formiddag. Butikkene var overfylt av kunder på jakt etter de siste julegavene.

På parfymeriet står Bjørg Mølleng Fossvoll, Heidi Fossvoll og Karoline Rasmussen Fossvoll klar til å hjelpe kundene med de siste innkjøpene før jul.

De har merket en stor økning i antall kunder nå de siste dagene.

– Det er masse folk, forteller de, innimellom all kundeekspedering og gaveinnpakking.

Innehaver Bjørg har merket seg at fokuset på å handle lokalt har tatt seg opp.

– Det virker som om folk har skjønt at de må støtte opp om det lokale næringslivet, om man skal ha butikker her til neste år også.

På Bokhandelen er de ikke av samme oppfatning. Annie Nilsen synes ikke folk er veldig flinke å handle lokalt, med unntak av bokinnkjøp.

– Bøker er folk veldig flinke å handle lokalt, men jeg har inntrykk av at mye annet handles på nett.

Flinkere å planlegge

Også hun har hatt det travelt på butikken i førjulsstria, men har ikke merket noen stor økning de siste dagene.

– Det er alltids de som kommer innom de aller siste dagene før julaften, men vi har egentlig hatt jevnt med folk gjennom hele desember, sier hun.

Og Nilsen er av den klare oppfatning at det er mannfolka som drøyer mest.

– Rundt 60 prosent av de som har vært innom i dag er menn, så det er tydelig at det er de som venter helt til siste liten, humrer hun.

Slik er det imidlertid ikke på parfymeriet. Det er ikke bare herrene som gjør unna de siste innkjøpene før jul i seneste laget.

– Det har egentlig vært en veldig jevn fordeling. For noen år siden hadde vi kun menn innom den siste tiden, men slik er det ikke nå lenger. De har nok blitt flinkere å planlegge.

Måtte improvisere

Hos gullsmeden har Tor Solheim akkurat kjøpt årets julegave til kona. Hva han kjøper vil han selvsagt ikke røpe, men en ting er sikkert - det blir en gave utenom det vanlige.

Solheim har nemlig vært fast abonnent på ”Julesmykket”, helt siden de ble produsert for første gang på 80-tallet.

Kona har fått smykket til jul i over 30 år, men i år blir det et hull i samlinga.

Da Solheim kom innom gullsmeden for å kjøpe smykket, fikk han nemlig beskjed om at det ikke var produsert i år.

– Da måtte man bare være kreativ og improvisere litt.

Han er lattermild når han forteller at det nok kommer til å gå bra, det er jo ikke hans feil.

– Et år uten julesmykke må gå greit, fastslår han.

Annie Nilsen på Bokhandelen tror folk har vært flinkere å planlegge julegavene i år. Her med et julegavetips til de som har ventet helt til siste liten - Kari Digres nye bok om menneskeskjebner i Nordreisa. Foto: Kristina Båtnes Hestdahl
Tor Solheim har kjøpt ”Julesmykket” til kona i over 30 år. Men i år måtte han være kreativ og improvisere. Foto: Kristina Båtnes Hestdahl