Overfor NRK har fylkesmann Bård Pettersen bedt kommunene i Troms om å få fortgang i beredskapsplan-arbeidet etter at det så langt kun er Målselv som har fått sin plan godkjent.

– Alle kommunene har beredskapsplaner, men dette betyr ikke at de holder den kvalitet som er nødvendig i dag, sier fylkesmannen overfor NRK, og legger til at de som styrer kommunene ikke har tenkt godt nok gjennom alle situasjoner som kan oppstå.

Rasutsatt kommune

Kåfjord kommune er en av kommunene som ikke har fått godkjent sine beredskapsplaner. Kommunen er betegnet som landets mest rasutsatte kommunene av ordfører Bjørn Inge Mo etter at det i 2012 ble kjent at flere bebodde områder er rasutsatt.

En rapport utarbeidet av Multiconcult samme år slo fast at 95 prosent av kommunen befinner seg i et rasfarlig område, deriblant rådhus, skole og deler av sentrum av Olderdalen som ligger utsatt for snøskred og steinsprang.

I tillegg er flere steder truet av fjellskred og steinsprang, områder som enten er under konstant overvåkning (Nordnes), eller under observasjon fra geofaglig ekspertise (Skattvoll, Storhaugen og Gammanjunni).

Er i gang

Rådmann Einar Pedersen og beredskapskonsulent Karin Karlsen har fått med seg kritikken fra fylkesmannen, men sier til Framtid i Nord at de er godt i gang med arbeidet rundt beredskapsplanene.

– Vi har en god beredskapsplan som omhandler Nordnesfjellet, og er nå i en prosess med resten, opplyser rådmannen til avisa.

Han er glad for at fylkesmannen har et så sterkt fokus på beredskapsarbeid, og opplyser at de har en tett og god dialog med Fylkesmannen i Troms.

Omfattende planverk

Ifølge rådmannen og beredskapskonsulenten er det et omfattende planverk som fylkesmannen krever av kommunene, en helhetlig kommuneplan som skal bestå av både Risiko- & sårbarhetsanalyse, arealdel og samfunnsdel.

– Mye av jobben er å se helhet i arbeidet, og avgrense hvilke type trusler Kåfjord står overfor, sier Karlsen, og betegner nettopp rasfaren som en av de store truslene mot innbyggernes sikkerhet.

Både rådmann og beredskapskonsulenten påpeker at en helhetlig beredskapsplan skal foreligge for politisk behandling i juni måned.