Klokken  10.00 går alarmen på Nordreisa lensmannskontor. Meldinga går på Statoil på Storslett er ranet, og en kvinnelig ansatt er knivstukket og skadd.

Første patrulje rykker ut, skaffer oversikt over åstedet, og finner den skadde bak bygget. Førstehjelp blir iverksatt og ambulansen blir tilkalt. Patruljen ber også om forsterkninger.

Flere momenter

Det er ingen - med få unntak - som vet at onsdag skal bli en dag utenom det vanlige for mannskapet ved lensmannskontoret i Nordreisa.

Øvelsen har vært planlagt lenge, men kun de som har vært involvert i planleggingen vet om den.

– Målet er å teste beredskapen og se hvordan nivået ligger an, sier politioverbetjent Joachim Bakke.

Politiet er i stor grad hendelsesstyrt. Når telefonene ringer vet de aldri på forhånd hva oppdragene går ut på og hva de må forholde seg til. Scenarioet som skal utspille seg gjennom formiddagstimene onsdag har flere momenter. Det er mye politiet skal trene på. Også ambulanse og brannvesen er med på øvelsen, og bidrar med sitt.

– Slipp våpenet

Scenarioet tar en ny vending. Det kommer flere patruljer til Statoil, og det kommer melding om at gjerningspersonene har stukket av fra stedet i bil. Innsatsleder igangsetter et søk i Storslett-området. Patruljen som kjører opp gjennom Kildalen får øye på en person med skytevåpen utenfor et hus ved Saga Skistadion.

Patruljen stopper opp og kaller alle styrker til området. Nå skal man få oversikt over huset og det skal legges en slagplan.

– Nå får vi se om de begynner å nærme seg huset, og om de velger å gå inn eller om de prøver å få gjerningsmannen ut, sier politibetjent Dag Rune Stangeland.

Også han har vært med på å planlegge øvelsen.

– Vi skal prøve å tvinge dem til å gå inn i huset etter hvert. Så får vi litt action.

Tidlig skytes det gass inn i husets andre etasje. Politiet forsøker å få personene ut av huset. Men plutselig kan man høre lyden av skudd fra innsiden. Nå må de ta seg inn.

Det legges raskt en plan for hvordan man skal gå fram. Seks tungt bevæpnede politimenn iført gassmasker tar seg fram over jordet mot huset - alle beskyttet av et skjold.

”Bevæpnet politi, kom ut!”, ropes det da døra til huset er fjernet. En person sikrer trappen til andre etasje, mens resten gjennomsøker førsteetasjen. De finner ingen, og går i samlet tropp opp trappen.

I det første rommet de leter i finner de en person med skytevåpen. Gjerningspersonen roper at han er alene, og ber dem komme seg vekk.

”Slipp våpenet, eller vi skyter!”

Mannen i rommet blir pågrepet, og ført ut av huset. Rett etterpå kommer meldingen om at bilen de leter etter, med den andre gjerningspersonen, er på tur nedover Kildalen.

- Jeg vil ha en spikerpost der, sier innsatsleder Stig Rasmussen og peker på krysset.

Noen minutter senere er spikermatta lagt på veien, og gjerningsmannen kommer kjørende. 200 meter etter at bilen treffer spikerne blir den stoppet, og mannen i den pågrepet.

Større

– Vi synes det har gått greit, sier politioverbetjent Bakke etter at øvelsen er avsluttet og mannskapet er tilbake på stasjonen.

– Det er alltids momenter vi ser vi kan bli bedre på, men alt i alt er både de som jobber her og vi som har planlagt øvelsen godt fornøyd med dagen.

Han sier det er mye de skal beherske og må dermed trene og øve.

- En øvelse vil alltid gi oss tilbakemelding på hva som er bra og hva som kunne vært gjort annerledes, sier Bakke.

Politiet øver jevnlig på alt fra førstehjelp til taktiske disponeringer og vurderinger. De er lovpålagt å trene et visst antall timer.

Denne øvelsen ble gjennomført på eget initiativ, og kommer derfor i tillegg til det de ellers øver på.

– Denne øvelsen har vært større enn de vi vanligvis gjennomfører, sier Bakke.