Nestleder i Sp, Ola Borten Moe, foreslår nå fritt fiske for mindre båter, samt frislipp i oppdrettsnæringen.

– Fiskeriressursene i havet tilhører det norske folk. Det har den siste tidens debatt slått tydelig fast. Vi i Senterpartiet mener flere bør få ta del i den verdiskapningen som skjer innenfor sjømatnæringa og vil derfor åpne for fritt fiske for båter under 11 meter, opplyser han i en pressemelding.

Strategisk viktig

Senterpartiet mener at norsk fiskeripolitikk skal ha en raus åpning for den del av fisket som skjer fra de små fartøyene. Selv om fisket utgjør en liten andel av totalfansten i næringa, fisker de råvarer av svært høy kvalitet. Dessuten kan endringen være en strategisk viktig verdiskapning.

– De mindre båtene kan være en rimelig inngang til fiskerinæringen for ungdom og etablerere, og vårt forslag om å liberalisere reglene for mindre båter kan bidra til rekrutteringen til hele næringen. Vi er inne i en periode med store bestander av mange fiskeslag, opplyser Ola Borten Moe.

Forslaget til Ola Borten Moe og hans nestlederkollega, Anne Beate Kristiansen Tvinnereim, skal gjennom partiets sentralstyre i dag - og deretter ut på høring i hele partiorganisasjonen.

De endelige vedtakene skjer på Senterpartiets landsmøte i midten av mars.

Konsesjonsfri etablering

I tillegg til fritt fiske for mindre båter ønsker Borten Moe seg også konsesjonsfri etablering av oppdrettsanlegg på land og lukkede anlegg i sjøen.

– Dette må selvsagt skje innenfor de rammene en økologisk forsvarlig og langsiktig ressursforvaltning setter, legger han til.

– Miljø og dyrehelse er viktige hensyn som staten må prioritere høyt. Men for produksjonsmetoder som ikke påvirker det ytre miljøet negativt bør konsesjonene fjernes. Oppdrett på land og lukkede anlegg til sjøs er slike teknologier. Slike produksjonsanlegg bør kunne etableres konsesjonsfritt. Vi tror dette vil kunne bidra til innovasjon og nødvendig fornying av næringen og man kan spre produksjon og aktivitet geografisk, fortsetter han.

Uheldig konsentrasjon av kvoter

Senterpartiet mener det har vært en uheldig konsentrasjon av kvoter og konsesjoner de siste årene. Partiet er urolige for at konsentrasjonen av eierskap og produksjonskapasitet reduserer lokalsamfunnenes og de mindre aktørenes muligheter til å ta del i den enorme verdiskapingen som skjer langs kysten og i våre havområder, opplyses det i pressemeldingen.