Tid, penger og motivasjon stopper nordmenns sunnhetsambisjoner.

Halvparten av oss gikk inn i det nye året med mål om å spise sunnere i 2015, men det er lettere sagt enn gjort.

I slutten av januar bryter mange nyttårsforsettene. Ofte handler det om at man har satt seg urealistiske mål tror ekspert.

- Det er typisk å overvurdere eller sette for høye krav til hvor flink man skal bli med kosthold og trening. Når hverdagen kommer er det mange som synes det er vanskeligere enn de trodde det skulle være, sier Anne Marte Sneve, trenings- og livsstilsekspert for magasinet KK, Meny og Tv2Sporty.

Undersøkelsen er gjennomført av Norstat for Meny i januar 2015 i forbindelse med lanseringen av «Litt sunnere».

Vil, men får det ikke til

Det er flere grunner til at nordmenn ikke får det kostholdet de ønsker.

- Mange opplever sunn mat som dyr, tidkrevende og vanskelig å forstå. Her har dagligvarebransjen et ansvar. Vi kan ikke fortelle folk hva de skal spise, men vi kan gjøre det enklere å spise sunt, sier Vegard Kjuus, administrerende direktør i Meny.

Han tror sunnhet kommer til å være viktig for nordmenn i lang tid fremover.

- Vårt bidrag er å ta tak i det ekspertene i all hovedsak er enig om, nemlig at flere skal spise grovere, grønnere og renere. Vi lanserer også et nytt merkesystem som skal gjøre det lettere å vite hva som er sunt, sier Kjuus.

Slik holder du sunnhetsforsettene:

  • Glem strenge dietter og regimer på sunn mat. Tenk heller på denne korte regla: GRØNNERE, GROVERE, RENERE.

  • Ikke vær for ambisiøs. Start i det små med litt mer av det som er grønnere, grovere og renere. Bygg på etter hvert. Alle valg i denne retningen, enten de er store eller små vil være positive.

  • Vær realistisk. Ta grep som lar seg gjennomføre i hverdagen, for både deg selv og de du bor med.

  • Vært tålmodig. Det er veldig krevende å endre alt over natten. Gjør du litt over tid er det lettere å etablere gode vaner.

  • Ha det gøy! Ikke la livsstilsendringen bli en negativ kraft, men gjør det til noe som er morsomt. For eksempel ved å lage den nye maten sammen med venner og familie.

  • Dietter kan man bare opprettholde over en kort tid. Og da er man like langt når det sprekker. Varig endring skjer gjennom små, enkle valg man tar her og der i hverdagen.

Derfor spiser vi ikke så sunt som vi ønsker:

  • Tar for lang tid å lage sunn mat - 13 prosent

  • Vet ikke hvordan jeg lager sunn mat - 2 prosent

  • Sunn mat er dyrt - 18 prosent

  • Maten jeg liker er ikke spesielt sunn - 12 prosent

  • Det er vanskelig å lage sunn mat - 2 prosent

  • Sunn mat smaker ikke godt - 2 prosent

  • Jeg har ikke motivasjon til å spise sunt - 14 prosent

  • Det er for dårlig utvalg av sunn mat i butikken min - 6 prosent

  • Det er for vanskelig å vite hva som er sunt - 12 prosent

  • Andre grunner - 9 prosent

Anne Marte Sneve, trenings- og livsstilsekspert for magasinet KK. Foto: Ivar Kvaal