Nordmenn drikker melk - og juiceprodukter tilsvarende 20.000 tonn drikkekartonger i løpet av ett år. Fem prosent av disse - 34 millioner kartonger, blir gitt til flammene.

Dette viser en undersøkelses Ipsos MMI har gjort for Grønt Punkt Norge, som driver returordningene for blant annet drikkekartong.

I Troms viser et grovt overslag at det brennes rundt 1,1 millioner drikkekartonger i Troms hvert år.

Skader ildstedet

Salgssjef i Nordpeis, Craig M. Neville, opplyser at ildstedets garanti faller ved fyring med drikkekartong.

– Det samme gjelder hvis du fyrer med impregnert tre, malt tre, plastlaminat, kryssfiner, sponplater, avfall og trykksaker. Felles for disse materialene er at de under forbrenning kan danne saltsyre og tungmetaller som er skadelige for miljøet, deg og ildstedet. Saltsyren kan også angripe stålet i skorsteinen eller murverket i en murt skorstein, forklarer Neville i en pressemelding.

Frigir mye partikler

Gunnar Moen i Grønt Punkt Norge, tror noen verstinger står for en uforholdsmessig stor andel av all kartongen som brennes. Han sier likevel at de aller fleste er flinke til å resirkulere kartong.

- Det er et fåtall som ikke bryr seg. Det er trist for omgivelsene. Flere byer har problemer med for høyt svevestøv- og partikkelnivå om vinteren, særlig i kuldeperioder. Brenning av kartonger lager store mengder partikler som er skadelig for lokalmiljøet, sier Moen.

Han oppfordrer alle til å skylle og levere inn alt av drikkekartong.

– Fibrene i en melkekartong kan få både seks og sju liv når den resirkuleres. Dette reduserer utslipp og sparer energi, sier Moen i Grønt Punkt Norge.