Folketallet per 1. januar i år er nå klar for alle kommuner i Norge. Den viser utviklingen i løpet av de tre siste månedene i fjor, og forteller oss at det nå bor 4.882 personer med fast adresse i Nordreisa kommune. Dette er 18 flere enn det gjorde den 1. oktober i fjor. Målt per tusen eksisterende innbyggere, så er dette en økning på pene 3,7. Dette er en bra vekst sett opp mot folketallet i hele landet – som hadde en økning på 1,8 personer per tusen nordmenn.

Født i Nordreisa

Detaljene fra befolkningsstatistikken til Statistisk sentralbyrå viser at det i løpet av siste kvartal i fjor ble født tolv babyer som fikk adresse i Nordreisa kommune. Samtidig var det 16 personer som døde.

Så er det altså flytteregnskapet som avgjør den endelige befolkningsutviklingen. I disse tallene gjelder inn- og utflytting fra og til andre kommuner, og dessuten innvandring fra andre land, og tilsvarende utvandring.

Tabellene viser at det var 62 som bosatte seg i Nordreisa, mens det var 40 personer som flyttet ut av kommunen i løpet av disse tre månedene.

Liten pluss

Kåfjord noterer et aldri så lite pluss i regnskapet på tampen av fjoråret. To flere personer gir 2.182 i totalen der. Resten av Nord-Troms må tåle nedgang i folketallet i siste kvartal. Det er bare en marginal nedgang i Storfjord og Skjervøy, mens Lyngen opplevde en kraftig reduksjon. Her ble det født to smårollinger, mens hele 16 personer døde. I tillegg var det 27 flere som flyttet ut enn inn i kommunen. Dermed en nedgang på 13,8 per tusen eksisterende.

Kvænangen hadde også litt nedgang, da syv i minus utgjorde 5,7 personer per tusen. I hele Nord-Troms kom det til verden 37 babyer, mens 51 personer gikk bort på disse tre månedene.

Små på topp

Hvert kvartal får vi nye vinnere og nye tapere på SSBs befolkningsstatistikk. Fjerde kvartal i 2014 ble vunnet av Vevelstad kommune i Nordland, som hadde en vekst på 13,9 per tusen eksisterende innbygger. På andreplass kommer Modalen i Hordaland (13,4), mens Åmli i Aust-Agder tar tredjeplassen (13,3). Dette er småkommuner, som ofte preger både topp og bunn av landsoversikten.

Nordreisa kommuner er nummer 90 på denne oversikten, mens Lyngen er tredje sist i hele Norge. Den tvilsomme æren av å ligge på bunn får Røyrvik i Nord-Trøndelag, der folketallet har gått tilbake med 14,5 per tusen eksisterende. Det er hele 147 kommuner som fikk «røde tall» i siste del av fjoråret.

Best i Troms

Om vi bare tar for oss de 202 kommunene med minst 5.000 innbyggere, så er det Lyngdal i Vest-Agder som vinner, med en økning på 8,6 per tusen. Mens Årdal i Indre Sogn blir taperen.

Vinneren i Troms ble denne gang Skånland kommune, hvor folketallet økte med 32 i fjerde kvartal i fjor. Dette betyr 10,8 flere per tusen innbygger her. Deretter kommer Balsfjord (7,2), og Bardu på tredjeplass (5,2).