Faresignal for norsk naturverndebatt når jegerinteressene overskygger selv truede arters interesser, mener NOAH.

NOAH reagerer på at det i en slik situasjon er jegernes interesser som står i fokus, og etterlyser fokus på fuglene og naturen i seg selv:

- Det er absurd hvis hovedreaksjonen i norsk offentlighet på at norske arter kommer på rødlisten, er at det er "synd" man ikke kan skyte så mange av dem. Reaksjonen bør selvsagt være at man setter i verk strakstiltak for å beskytte arten - og totalfredning burde være en ren rutine. Stilt overfor dette ordet, svarer imidlertid Miljødirektoratet at det vil "sitte langt inne" og bare er en "teoretisk mulighet". Det er en skam at en jegerinteressene tydeligvis kan gå foran interessene til selv truede arter. Det er ikke nytt i norsk sammenheng - men det er høyst betenkelig og noe vi bør ta et oppgjør med, sier veterinær i NOAH, Siri Martinsen.

NOAH har i flere år fremmet forslag om fredning av rypene.

- NOAHs krav om fredning av rypene har flere aspekter - dels nedgangen i antall dyr, men like viktig for NOAH er det at jakten på såkalt småvilt - og særlig fugler - medfører høy risiko for skadeskyting. Det er store dyrevernmessige problemer ved denne jakten som knapt er blitt diskutert i politisk sammenheng. Nå vil NOAH rette fokus på både de dyrevernmessige og miljømessige grunnene til å frede rypene, sier Martinsen.