Samtidig var budsjettet også en tydelig bestilling til Innovasjon Norge om effektivisering og omstilling av egen organisasjonen.

- Det betyr at vi, som de fleste norske selskaper, må gjøre mer med mindre ressurser. Det innebærer at vi må vi jobbe annerledes og mer effektivt for å levere på oppdragene regjeringen ber oss utføre, sier administrerende direktør Anita Krohn Traaseth.

Allerede i desember 2014 ble det signalisert at selskapet må kutte med et nedbemanningsestimat fra 30 til 80 årsverk i 2015, og i januar i år ble det kjent at selskapet må kutte 107 millioner for å nå 2015 budsjettforventninger.

Styret i Innovasjon Norge vedtok denne uken endelig budsjett for selskapet i 2015.

42 prosent relatert til nedbemanning

80 prosent av selskapets ordinære kostnader er knyttet til bemanning.

Ledelsen har presentert et budsjett der reduksjon av personalkostander i form av nedbemanning representerer 42 prosent av den totale kostnadsreduksjonen.

62 millioner vil bli dekket gjennom kutt  i andre driftskostnader, ved å dele selskapets nødvendige IKT investeringer over flere år samt identifisert områder for økte inntekter.

45 millioner er knyttet til kostnadsreduksjoner i forbindelse med nedbemanning i størrelsesorden 60-70 årsverk.

Prosessen fremover

Selskapet har som mål å sikre fremtidig relevans ved økt kundefokus - og orientering, større tydelighet og tilgjengelighet av selskapets programmer og tjenester, en mer kostnadseffektivt drift og økt ansatte-engasjement for et samlet Innovasjon Norge.

For å få til dette, må endring til. Innovasjon Norges omstillingsprosess består av fire parallelle prosesser;

  • Ny kunderettet organisering av selskapet.

  • Revisjon av selskapstrategien- og merkevareplattformen.

  • Levere på Statsbudsjettforventninger 2015.

  • Nedbemanning.

Nytt organisasjonsdesign skal ferdigstilles i midten av mars. Dette inkluderer utvikling av kompetanse- og bemanningsbehov.

Deretter vil de formelle prosessene gjennomføres i forbindelse med nedbemanningen. Oppsigelsesbrev sendes ut senest i slutten av mai.

- Vi går mot en krevende vår i Innovasjon Norge, men slik jeg vurderer selskapets forberedelser de siste fem månedene, ansattes omstillingsevne- og vilje, samarbeidet med styret og tillitsvalgte, er vi godt skodd til å stå sammen i en krevende, men helt nødvendig omstillingsprosess for å sikre og øke Innovasjon Norges rolle i omstillingen av norsk økonomi,  sier administrerende direktør Krohn Traaseth.

Distriktskontorene består

Administrerende direktør Anita Krohn Traaseth understreker at omstillingen og kostnadskuttene i selskapet ikke innebærer nedleggelse av distriktskontorer, og at det er stor fokus på å sikre relevant og spesialisert kundenærhet for de 19 ulike fylkeskommunene i landet.

Dette vil kreve et mer strategisk, tettere og aktivt samarbeid med aktørene i regionen sier Traaseth.

Innovasjon Norges tilstedeværelse i utlandet avgjøres alltid i samarbeid med et råd av næringslivets aktører, og neste møte for evaluering vil være i mai.