Torsdag informerte Kjell Stokbakken i Marine Harvest formannskapet i Kvænangen om selskapets planer for anlegget i Jøkelfjord de kommende årene.

- Det er ikke slik mange stadig vekk får høre, at det nå snart vil bli lagt ned her. Vi ønsker å bygge på dette anlegget og vi brukte masse penger allerede i 2014. Vi legger enda mer penger inn i det i 2015 - både for å utbedre, men også for å forsterke og skape vekst på anlegget, sier han.

Større volum

Noen utfordringer må løses i prosessen, men dette arbeidet er selskapet allerede i gang med.

Stokbakken forteller at dagens anlegg blant annet har en svakhet når det kommer til prosessvannsbehandling og miljørettet fokus.

- Der er vi ikke så god som vi ønsker å være og det er ikke kapasitet nok fremover. Derfor gjør vi noe med det umiddelbart - stopper nå i april og bygger et nytt anlegg for dette nede på odden. Vi gjør også en investering i anlegget med fokus både på fiskevelferd og kvalitet derav kjøling, sier han.

De mest nødvendige tingene prioriteres først i følge Stokbakken.

- Når vi gjør det, gjør vi det slik at vi bygger inn kapasitet for større volum fremover. Det er altså ikke nødreparasjoner det er snakk om, men en reell kapasitetsøkning, sier han.

Forsvarlig drift

Marine Harvest har også hatt diskusjoner gående om lokaliteter.

- Det jeg ba formannskapet om i dag er å være i god dialog med våre folk på sjø, som jobber med utvikling av dette. Vi har en del presserende ting vi må få klarert for å kunne sette ut fisk, og kunne drifte fisk vi mener er beste måten miljømessig for å drive forsvarlig og bærekraftig i fjordsystemene her, sier Stokbakken.

Han forteller at signalene var positive og at de ønsket å ta del i dette.

- Det virker som om formannskap og kommune er innstilt på en god og tett dialog med oss. Jeg tror det er veldig viktig at det da følges opp både fra politisk side og fra vår side, sier han.

Bærekraftig

Man kan heller ikke slakte uten å ha fisk å slakte på.

- Noe jeg har gjentatt mange ganger er at vi ønsker vekst, men den må være bærekraftig. Det betyr at man må få på plass alt som går i forhold til miljøfaktorer. Får vi til det vil det medføre til økt aktivitet i området her. Det kommer til å ta litt tid, men vi kommer til å få det til, sier Stokbakken.

Han forteller at det i første rekke er viktig at kommunen forstår hva Marine Harvest står for.

- Vi er ikke her for å fjerne ting - tvert i mot ønsker vi å bygge opp en betydelig virksomhet i Kvænangen og tilstøtende områder. Vi er allerede 27 ansatte på sjø og totalt 60 mann i arbeid allerede og vi ønsker å vokse, sier han.

Han trekker fram Herøy som eksempel, hvor kommunen har hatt en fantastisk folketallsvekst. Mye på grunn av virksomheten til Marine Harvest, men også på grunn av at kommunen selv har gjort en veldig god jobb.

- Jeg håper folk synes det er gode nyheter å få, at man faktisk nå i april setter første spadetak her, begynner å grave, bygge, rigge og investere i anlegget. Det er en stund siden det ble investert så mye i den type struktur som vi gjør nå, sier Stokbakken.

- Utrolig positivt

Administrende direktør ved Marine Harvest i Jøkelfjord, Robert F. Jørgensen, ser lyst på lovnadene fra Marine Harvest.

- Det er en fryd og utrolig positivt at Marine Harvest har kommet inn og har lyst å satse her med standarden de er kjent for. Man putter ikke ti millioner inn i noe for å legge det ned, sier han.

Han får støtte fra Kjell Stokbakken.

- Det ble også sagt til formannskapet. Ti millioner kroner er mye penger også for Marine Harvest, ler han.

- Det er ikke bare noe man investerer uten å ville noe med det, føyer han il.

Neste byggetrinn skjer allerede i 2016.

Planen er da å bygge en etasje til på bygget for å bedre personalflyt og dekke behovet for administrering.