De nye tallene fra Sjøfartsdirektoratet viser at 28 mistet livet i ulykker med fritidsbåt i fjor.

79 prosent av disse er over 40 år, og 27 av dem er menn. En kvinne omkom.

- Mange kunne vært reddet om vesten hadde vært på, sier Frode Pedersen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet.

Flesteparten brukte ikke vest

16 av de omkomne brukte ikke flyteplagg. Seks brukte redningsvest, og seks er ukjent fordi de aldri ble funnet eller fordi de omkom på grunn av ulykke med høy fart.

- Flere rapporter viser at det ofte ikke er tid til å finne frem vesten om det skjer en ulykke og man havner i sjøen. Redningsselskapet er derfor for et påbud om bruk av vest i åpen båt i fart, sier Pedersen.

- Skal man lage et påbud, må dette skreddersys for å treffe målgruppen for ulykker og drukninger. På lik linje med bilbelte, er vi sikre på at redningsvesten redder liv, sier Pedersen.

Barn er flinke med vest

Regjeringen foreslår et påbud som skal gjelde alle barn under 16 år og når de er "utendørs" i båten og dersom båten er mindre enn 8 meter lang.

Dette forslaget skal på høring tirsdag i stortingets næringskomité 3.mars.

Redningsselskapet mener dette påbudet ikke vil hjelpe på ulykkesstatistikken. Barn er de flinkeste til å bruke vest, og statistikken viser at det er menn over 40 år som er de mest utsatte.

- Ved å komme med et revidert påbud som også fanger opp målgruppen voksne menn, mener vi at vi raskt vil kunne se en reduksjon i antallet drukninger på sjøen. Dette vil også redusere utgiftene for samfunnet betydelig, og det vil bli mye lettere å finne de som havner i sjøen, sier Pedersen