I en ny undersøkelse fra TNS Gallup oppgir 55 prosent av kvinnelige og 22 prosent av mannlige arbeidstakere at de har opplevd forskjellsbehandling knyttet til graviditet eller foreldrepermisjon.

- Graviditetsdiskriminering er alvorlig for den som rammes, og det er alvorlig for samfunnet. Altfor mange arbeidsgivere bryter loven. Kommende mødre og fedre betaler prisen, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Møter stengte dører

Undersøkelsen viser at mange opplever situasjoner som likestillingsloven har klare forbud mot.12 prosent av kvinnene og 9 prosent av mennene oppgir å ha fått spørsmål på jobbintervju om de venter barn.

14 prosent kvinner oppgir at de ikke fikk en jobb fordi de var i foreldrepermisjon, mens om lag 20 prosent sier de er blitt utestengt fra, eller ikke blitt vurdert, i lønnsforhandlinger.

- Mange arbeidsgivere gjør ikke jobben sin. Resultatet er at kommende foreldre møter stengte dører og store barrierer i arbeidslivet.

Utbredt problem

Ørstavik synes resultatene i undersøkelsen er skremmende, men de overrasker dessverre ikke.

Diskriminering på grunn av graviditet og foreldrepermisjon har lenge vært det temaet ombudet får flest henvendelser om.

- Daglig ringer folk oss og forteller om denne typen diskriminering. For mange kvinner og menn betyr det å få barn dårlig behandling og dårligere muligheter på jobben. Slik kan vi ikke ha det, sier Ørstavik.

Frykter diskriminering

Undersøkelsen kartlegger også andre ubehagelige opplevelser respondentene har hatt i arbeidslivet når de får barn.

20 prosent av kvinnene sier i undersøkelsen at de har latt være å søke jobb når de var gravide, i frykt for å bli diskriminert eller å være en belastning for arbeidsgiver.

Både kvinner og menn oppgir i tillegg at de har fått negative reaksjoner fra ledere på at de venter barn.

At slike holdninger er utbredt, ble også dokumentert av Proffices undersøkelse i november, der en av tre ledere sa de var skeptiske til å ansette gravide.

- Det skal være mulig for både kvinner og menn å kombinere arbeidsliv og familieliv. Vi må kunne forvente mer av norske arbeidsgivere enn at godt kvalifiserte folk mister jobbmuligheter fordi de er gravide eller skal ha foreldrepermisjon, sier Ørstavik.