Kasserer for fylkespartiet til Miljøpartiet De Grønne, Tor Mikalsen fra Kåfjord er svært fornøyd for tiden. Går alt som planlagt vil det komme valglister foran høstens kommunevalg i fire av seks Nord-Troms kommuner.

Foruten om i Kåfjord hvor han selv er partileder, er både Lyngen og Storfjord i startgropa for å stifte lokallag. I tillegg arbeides det med å etablere seg i regionsenteret Nordreisa.

– Det har vært jobbet godt i fylket for å nå ut til distriktene etter et godt Stortingsvalg for to år siden, sier Mikalsen. Partiets målsetning er kommunelister i 300 av Norges 428 kommuner ved kommunevalget  september. MDG har nå lokallag i 235 kommuner.

Miljø i bunn

MDG har blant politiske kommentatorer vært betegnet som et parti i- og for byene, men fylkeskassereren mener at miljøspørsmål er vel så viktig i bygdene, noe som vi nå er i ferd med å se resultatet av.

Mikalsen sier at partiet gjennom flere år har hatt mange sympatisører både på landsbasis og i regionen, men etter siste Stortingsvalg skjedde det en bevisstgjøring av partiets politiske ståsted når de ble representert på Stortinget.

– De store linjene som fornybar energi, klimaendringene og mangfold både innen natur, kultur og sosialt ligger til bunn i vår politikk, og folk legger stadig mer merke til klimaendringer, påpeker Mikalsen, og trekker bare frem den unormale vinteren så langt som et eksempel.

Men han trekker også frem lokale saker som opptar folk i regionen, slik som havressursene i lokale fjorder og kraftutbygging som viktige saker som skaper engasjement i Kåfjord og Storfjord.

– Folk virker å være mer bevist på våre verdier, tilføyer han.

Et annet aspekt er interessen for økologisk og kortreist mat som en kontrast til stadig masseproduksjon, og er tydelig på at landbruket skal fortsatt ha støtte fra de offentlige, men at fordelingen må gå mot mindre enheter som produserer mer miljøvennlig mat.

Tro på representasjon

I Kåfjord vil det med sikkerhet komme ei liste før kommunevalget, og som leder er det tredje gang Mikalsen skal prøve å få MDG inn i det høyeste folkevalgte organet i lokaldemokratiet.

– Ut i fra valgresultatet til Stortingsvalget skal det være mulig å få til, mener Mikalsen. Selvfølgelig er det også en klar målsetning og reell muligheter å få representanter inn i de andre Nord-Troms kommunene.

Dersom det skulle ende med representasjon, ser Mikalsen frem til å få inn nye og friske tanker inn i lokalpolitikken, samt å sette fornybar energi, klimasmart samferdsel og fornybar fremtid på dagsorden.

I løpet av neste uke vil lokallaget i Kåfjord presentere sin liste, mens det også er ventet å komme lister fra de andre tre kommunene.