Nærings- og fiskeridepartementet la forrige uke frem en stortingsmelding med forslag om vekst i oppdrettsnæringen, hvor målet er å øke produksjonen av laks og ørret med inntil seks prosent annethvert år.

- Oppdrettsnæringen har enorme dyrevelferdsmessige utfordringer. Å øke produksjonen med flere prosent i året uten å ta innover seg disse utfordringene viser at regjeringen ikke tar dyrenes lidelser på alvor, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH.

Må tas på alvor

NOAH mener det er på tide at politikerne tar et oppgjør med lidelsene i fiskeoppdrettsnæringen:

- Millioner av fisker blir alet opp i oppdrettsanlegg, hvor de står tusenvis i trange merder, uten mulighet til å utøve sin naturlige adferd. I tillegg er alvorlige skader og dødelige infeksjonssykdommer hverdagskost. Politikerne må tar problemet på alvor og stille krav om at dyrevernloven skal følges – noe som i praksis ikke skjer. En næring med så store dyrevelferdsproblemer burde aldri ha fått vokse frem, og den bør vertfall ikke få vokse videre slik at enda flere dyr må lide, sier Martinsen.

Føler smerte

Martinsen understreker at fisker føler både smerte, stress og frykt, og forteller at NOAH i mange år har jobbet for at fiskers lidelser skal anerkjennes på lik linje med andre dyrs.

- Fiskene er de dyrene som er mest fremmed for mennesket. De puster i et annet element, og vi forstår ikke alltid deres adferd og deres kommunikasjon. Men det betyr ikke at den ikke eksisterer: Fisk føler smerte, de føler stress og frykt – og de ønsker å leve uten å oppleve dette. Men menneskets utnytting av fisk, med oppdrettsnæringen som fremtredende eksempel, er basert på en helt annen virkelighet – en virkelighet hvor fisker ikke er levende og følende dyr, men tonn med livløs biomasse, avslutter Martinsen.