Det er snart tid for påske, og mange bruker nettbrett og mobilen også på påskefjellet.

- Telenor bygger fortløpende ut mobilnettet og vi har til nå bygget 2400 stasjoner med 4G. Dette gir mobildekning i påskens største utfartssteder landet rundt. Også hovedstrekningene på vei og jernbane er i ferd med å bygges ut for dekning og kapasitet. Det betyr at du kan surfe på nettbrett og smarttelefoner og ha en god fartsopplevelse de fleste steder du ferdes, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i en pressemelding.

Telenor registrerer en dobling i datatrafikken fra år til år, og forventer at denne påska vil gi ny rekord i dataforbruk i mobilnettet.

Ikke ta det for gitt

Amundsen opplyser likevel om at man ikke skal ta dekningen for gitt.

- I fjellheimen er det annerledes. Det finnes faktisk steder uten mobildekning. Selv om ca. 82 prosent av Norges flateareal har GSM-dekning, er det fortsatt 17-18 prosent av flate-arealet som ikke har dekning. Dette gjelder særlig i fjellet. Og rådet om å søke opp i høyden for å finne dekning, er ikke uten videre å anbefale. Mange steder hører vi om varsel om rasfare og fire meter snødybde. Da skal en definitivt ikke søke opp i bratt terreng mot fjelltopp for å oppsøke mobildekning.

Nødnummer via en annen operatør

Hvis nettet til mobiloperatøren din ikke fungerer, kan du ringe nødnummer 112 via nettet til en annen operatør (hvis dette nettet fungerer). For å gjøre dette må man først slå av telefonen, så ta ut SIM-kortet - slå på telefonen igjen før man ringer 112.

Hold telefonen kroppsvarm

Hvis det er kaldt ute forsvinner batterilevetiden raskt. Derfor bør mobilen alltid bæres inntil kroppen og ikke i ytterste lommer. For å sikre at batteriet varer lenger kan det være smart å skru av blåtann (bluetooth) og trådløst nett.

– Kart og kompass er en selvfølge i tursekken, slik burde det være. Dessverre opplever vi at mange stoler for mye på mobilnettet. Vi kan ikke få understreket sterkt nok at du gjerne må ta med mobilen på skiturer, men sørg for din og familiens sikkerhet ved å ha andre hjelpemidler i tillegg til mobiltelefonen, sier dekningsdirektøren.

Telenors åtte mobile fjellvettregler

1. Vær forberedt på å klare deg uten mobil på fjellet. Ikke la mobilen være ditt sikkerhetsutstyr!

2. Ikke stol på at du har dekning overalt.

3. Ikke avtal å ringe til faste tider. Du kan befinne deg i et område uten dekning.

4. Vær forsiktig hvis du må opp i høyden for å søke dekning. Det kan være fare for ras.

5. Spar på batteriet – du kan få bruk for det.

6. Husk lader og eventuell batteribooster.

7. Oppbevar mobiltelefon og batteribooster nær kroppen. Kulden reduserer nemlig batterienes levetid og kapasitet.

8. Hvis nettet til din mobiloperatør ikke fungerer, kan du ringe nødnummer 112 via nettet til en annen operatør (forutsatt at det fungerer):

• Slå av mobilen.

• Ta ut SIM-kortet.

• Slå på mobilen igjen.

• Ring 112.